САЩ изпратили 6 изтребителя в турската база Инджирлик

САЩ са изпратили шест изтребителя “Ф-15С Ийгъл“ в турската въздушна база Инджирлик край град Адана. Очаква се да пристигне и втората партида от още шест броя изтребители.

Според съобщение от пресслужбата на Пентагона, разпространено от медиите, задача на изтребителите ще бъде да патрулират турското въздушно пространство като мярка срещу евентуалното нарушаване от руски изтребители, които нанасят удари в Сирия срещу опозиционните на Башар Асад сили.

Разполагането на изтребителите е направено по молба на Анкара, която е изтъкнала мотива, че “нахлуванията на руските самолети в турското въздушно пространство заплашват сигурността на Турция”.

Според американски представител, разполагането на изтребителите в Турция изразява„ задължението на САЩ е да предпазват съюзниците от НАТО, а също така да отслабят и в крайна сметка да победят „Ислямска държава“.

Миналия месец на два пъти имаше нарушения на турското въздушно пространство от руски самолети, които предизвикаха дипломатическа криза, последваха остри изявления от страна на турския президент Р.Т.Ердоган по адрес на Владимир Путин и на Русия.

В същото време се предвижда американските изтребители–бомбардировачи да поддържат турските ВВС в борбата срещу терористите от ИД и кюрдските групировки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят