Столичен квартал на протест заради кални и неосветени улици

Жители на столичен квартал днес излизат на протест. Причината е, че в жилищен комплекс „Експериментален” има само една асфалтирана улица, по която тротоари няма, а уличното осветление е мираж.

Всеки ден Николина трябва да стигне до детската кухня, за да вземе храна за бебето си. Младата майка е поставена пред две възможности - или калта, или пътното платно, по което минават автомобили. Тротоар няма.

„Това е път, който няма маркировка, няма тротоари и за да не ме смачкат колите, сега по обедно време не е толкова натоварено, трябва да вървя оттук, когато се връщам и от другата страна, когато слизам”, разказва Николина пред камерата на bTV.

строена преди години с лични средства на хората в квартала
„Тази пътека е правена 80 и някоя година, не помня точно, била съм малка, моят татко и неговата бригада я правеха, беше по-широка, тя се вижда, но в годините се напука”, допълва Николина.

А във вътрешността на квартала настилката е лунен пейзаж. Впечатление прави друга пътека, отново строена от гражданите.

„ Преди няколко години, поне 10-15, жителите на тези два блока събрахме пари, купихме си плочки и се хванахме една бригада, за да стигаме до там, защото трябваше да ходим с пликчета на обувките, за да стигнем до автобуса”, казва Николина.

Освен че нямат тротоари, хората тук са задължени да спазват вечерен час - докато слънцето залезе. Стъмни ли се - не могат да разчитат на улични лампи.

Жалби в общината не липсват, а резултат няма.

Срок за изпълнение няма, а докато ремонтите станат факт, жителите ще продължават сами ще се грижат за квартала си.

Гражданите ще продължат да пишат жалби до общината, докато не бъдат изпъленени исканията им.

Коментари

Задължително поле