Глобиха две фирми за замърсяване на морето

5000 лв. глоба трябва да платят "Виги турс" ЕООД и "ВиК Златни пясъци" ООД за незаконно заустване на отпадни води в Черно море. Наказателното постановление е влязло в сила през октомври, съобщиха от РИОСВ-Варна. В същия период екоинспекцията е наложила още една санкция от 5000 лв. на кмета на община Крушари, който пропуснал да информира РИОСВ за инвестиционно намерение. Сливенски собственик на лодка за разходки по р. Камчия също е бил наказан със 100 лв., тъй като цяло лято возил туристи без нужния по закон съгласувателен документ от РИОСВ.

Други три фирми и две физически лица са отнесли актове за различни нарушения, установени при извършените миналия месец общо 260 планови и извънредни проверки на 177 обекта във Варненска и Добричка област. Сред наказаните е туристическият холдинг на семейство Баневи "Русалка холидейз" ЕООД, който не спазил предписание да предостави документи за ползваните във ваканционно селище "Русалка" количества питейна течност от водопроводната мрежа през летния сезон. За нерегламентирано разкомплектоване на бракувани коли на площадка в с. Приселци акт е отнесла варненската "Пито-кар" ЕООД, а добричката "Корона лав" ООД ще плаща санкция, задето не е дала изискуеми документи за извършвани от нея дейности с опасни химически вещества. Сред нарушителите са жител на Девня, наказан за разлив на дизелово гориво и бракониер, спипан да лови риба в забранена територия от Дуранкулашкото езеро.

23 сигнала са били получени за месец на Зеления телефон на РИОСВ. Благодарение на част от тях екоинспекторите са настанили в спасителни центрове 5 птици, а една са пуснали на свобода в подходящ район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини