Как да не ни болят ръцете от компютъра

За да не си докараме проблеми със сухожилията на китките заради писането с часове на компютър, ръцете трябва да са поставени под нивото на гръдния кош. Т.е. между гърдите и корема, и да се пише изправен. А на всеки час да се почива 4-5 минути.

Това посъветва ортопед-травматологът от „Пирогов“ д-р- Атанас Кацаров. Ако докато пишем, сме поставили вътрешната страна на китката върху клавиатурата или бюрото, се стига до положение, при което важен срединен нерв се притиска, а пръстите започват да изтръпват. Затова е добре под китките да се поставят дунапренени подложки. Не е решение китките да са във въздуха, защото тогава пък започват да болят ръцете. Просто казано - ръката и предмишницата трябва да са в такова положение, че физиологично да са отпуснати и да се правят минимални усилия само при натискането на клавишите. И да се облекчи напрежението при повдигане на китката и пръстите.

Уязвими за проблем със сухожилията са хората с професии, заради които извършват еднообразни движения. Такъв пример са не само работещите на компютър, но сред застрашените са и шивачи, гладачи, работници на поточни линии (защото правят едно и също в продължение на часове). Същата опасност важи и за краката - тук уязвими са колоездачите. Неслучайно сред спортуващите е популярно понятието “тенисов лакът”. То представлява възпаление на сухожилията на гърба на предмишницата и на залабните им места за лакътя. Получва се вследствие на претоварване на сравнително слабите мускули в тази зона. При т.нар. удар в тениса бекхенд (обратния удар) участват тези мускули, които са по-слаби. Затова често се стига до претоварване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве