Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

С 30 лева поскъпва годишната винетка за колите (обзор)

С 30 лв. или цели 44% ще поскъпне годишната винетка за леките коли от догодина и стикерът вече ще струва 97 лв. Цената на месечния стикер за автомобилите до 3,5 тона се увеличава най-малко – с 5 лв. и става 30 лв. от догодина. Най-сериозно е увеличението при седмичната винетка – тя поскъпва от 10 на 15 лв. или с 50%.

Решението на правителството, взето вчера, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. През април тя уверяваше, че винетките няма да поскъпват през мандата на кабинета. До вчерашното решение се е стигнало след анализ на Световната банка, която препоръчала стикерите да поскъпнат до 150 лв., обясни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Павлова посочи, че цената на годишната винетка за леки коли у нас не е променяна от 2008 г. и е най-ниска в Централна и Източна Европа. Изключението е Румъния, където струва 56 лв. В Унгария цената е 286 лв., в Словения – 230 лв., а в Австрия 165 лв.

Кабинетът е приел от 2016 г. за камиони над 12 тона с категория ЕВРО 0, I и II цената на годишната винетка да се увеличи от 1300 лв. на 1743 лв. За по-модерните тирове стикерът ще се продава за 1340 лв. вместо за 1000 лв. За автобуси и камиони до 12 тона с категория EВРО 0, I и II стикерът поскъпва от 684 на 1050 лв. За превозните средства със същия тонаж, но по-висока еко категория, цената ще се увеличи от 526 на 808 лв.

Новите винетки ще се продават от 10 декември. Годишните могат да се ползват от 1 февруари, тъй като стикерите за 2015 г. важат до 31 януари догодина.

„Най-логичният аргумент за поскъпването е недостатъчното средства за поддръжка, ремонт и почистване на 20 000 км републикански пътища в момента“, каза Павлова. „По състояние на пътната мрежа сме на 102-ро място от 148 държави. Ако искаме да ползваме пътища в добро състояние, трябва да плащаме и да инвестираме в тях“, каза още тя. Аргумент за поскъпването са и увеличението на трафика и новопостроените магистрали – 300 км, чиято поддръжка струвала повече пари.

Изчисленията показвали, че за трайно подобрение на шосетата
трябвали по 600 млн. лв. годишно. С повишения приход от по-високите цени пътната агенция ще разполага с 250 млн. лв., каза Павлова. Тези пари ще стигат да се задържа сегашното ниво на шосетата и да има минимално подобрение, добави Лазаров.

Павлова каза още, че правителството е решило за камионите да се въведе тол система за плащане според изминатите километри. Това най-вероятно ще стане от 2018 г. Изпълнителят ще бъде избран с обществена поръчка и ще я изгради със собствени средства. След това инвестицията ще се изплаща от бъдещите тол такси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.