Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Турция е поискала от Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

ВМА: Всички проби, изследвани за коронавирус днес, са отрицателни

В Ямбол договориха участъците, за които няма да се искат винетки

Държавни чиновници – съучастници на еколъжците

С мълчаниeто си агенцията по горите допусна да се стигне до антиправителствен протест

Ако управляващите се поддадат на лобистките искания на Зелените, ще е фатално за правителството и ще докаже неспособността му да се противопостави на група екстремисти

Проверка на „Труд” установи, че редица факти и документи, с които редакцията разполага, опровергават извършващата се мащабна манипулация от страна на псевдоеколози, разпространяващи лъжи за унищожена млада гора на Витоша.

Истината е следната:

След проведен публичен конкурс и изтичането на законовите срокове за обжалване на 30 октомври тази година Столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор с фирма с предмет „Продажба на стояща дървесина на корен”, прокарване на извозен път и почистване на сечище. Всичко е съгласувано с Районната инспекция по опазване на околната среда в столицата.

Това е рутинна процедура, защото от почти 15 години горските работници се мъчат да ограничат разпространението на корояда. Той е унищожил почти всички смърчови гори на Витоша и са застрашени останалите иглолистни дървета в планината.

Тези дейности се извършват във всички планини у нас и са публични. Никога не е имало скандал във връзка с такива обичайни процедури. Сегашният скандал се раздуха часове преди протест, който формално е представен за екологичен в защита на Рила, Пирин и Витоша (където за всички е ясно, че от десетина години нищо не се прави).

Всъщност това е организиран и подкрепен от олигархични кръгове с влияние в медиите антиправителствен протест. Подобно нещо се случи през 2012 година и тогава не успя.

Нямаше да се допусне тази ескалация на напрежението, ако ИАГ и МЗХ не бяха крили информация и бяха отговорили публично на повдигнатите въпроси. Сега е необходимо да отговорят на следните питания:

1. Защо още в петък, когато е извършвана проверка от няколко инстанции по сигнал на активиста Белев, от ИАГ не обясниха съвсем простичко, че във връзка с ограничаването на корояда и голямата опасност, която той представлява, се изпълняват поредица рутинни дейности? Да разкажат на достъпен език, че има изпълнена обществена поръчка, която е съгласувана с всички инстанции, изтекли са всички срокове за обжалване и е започнало нейното изпълнение.

2. Защо ИАГ не излезе със становище, с което да отговори ясно и категорично, че това място, където допреди 15 години имаше вековни смърчови дървета, в момента е сечище с мъртви пънове и коренища. И че там няма никаква млада гора и никой не е сякъл такава. Да обяснят, че на малка площ, около пътеката от хижа „Алеко” до Меча поляна, зелени НПО са изпълнявали собствена програма за залесяване.

Ако Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов бяха обяснили ситуацията, нямаше да се стигне до тази ескалация на напрежението и до антиправителствена демонстрация.

Тези унищожени според еколозите няколко десетки фиданки се оказаха пет по свидетелство на лесничеи, участвали в проверката.

След като прокуратурата се ангажира да разследва случая с „унищожени фиданки”, е далеч по-важно да се разследва: Кой е виновен за смъртта на 1100 хектара смърчови гори на Витоша. Кой открадна от държавата Асоциацията на парковете в България? Кой източва 11-те дирекции на природни паркове чрез нагласени обществени поръчки с предизвестен победител?

Добре би било прокуратурата да принуди МОСВ да извади от всички безбройни комисии, които разпределят 3 милиарда и 500 милиона евро, натрапените представители на чуждото НПО WWF, на което управител е жената на Тома Белев.

Разследвайки „смъртта” на десетина фиданки, прокуратурата да провери Белев за смъртта на петимата туристи, загинали през годините, докато той бе начело на ПП Витоша в района на Боянския водопад поради липса на елементарен предпазен парапет.

Всички тези въпроси през годините са повдигани, но сега е моментът да се дадат ясни и конкретни отговори от институциите. В противен случай безобразията на „природозащитниците” ще продължат. Въпреки сериозната медийна подкрепа и агресивните им кампании, тяхната партия „Зелените” не се ползва с доверието на българското общество. Доказателство за това са нищожните й резултати на последните местни избори.

Ще допусне ли управляващата коалиция няколко финансирани от чужбина неправителствени организации да разиграват цялата държава и да рекетират общините, бизнеса и хората.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.