39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Държавни чиновници – съучастници на еколъжците

С мълчаниeто си агенцията по горите допусна да се стигне до антиправителствен протест

Ако управляващите се поддадат на лобистките искания на Зелените, ще е фатално за правителството и ще докаже неспособността му да се противопостави на група екстремисти

Проверка на „Труд” установи, че редица факти и документи, с които редакцията разполага, опровергават извършващата се мащабна манипулация от страна на псевдоеколози, разпространяващи лъжи за унищожена млада гора на Витоша.

Истината е следната:

След проведен публичен конкурс и изтичането на законовите срокове за обжалване на 30 октомври тази година Столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор с фирма с предмет „Продажба на стояща дървесина на корен”, прокарване на извозен път и почистване на сечище. Всичко е съгласувано с Районната инспекция по опазване на околната среда в столицата.

Това е рутинна процедура, защото от почти 15 години горските работници се мъчат да ограничат разпространението на корояда. Той е унищожил почти всички смърчови гори на Витоша и са застрашени останалите иглолистни дървета в планината.

Тези дейности се извършват във всички планини у нас и са публични. Никога не е имало скандал във връзка с такива обичайни процедури. Сегашният скандал се раздуха часове преди протест, който формално е представен за екологичен в защита на Рила, Пирин и Витоша (където за всички е ясно, че от десетина години нищо не се прави).

Всъщност това е организиран и подкрепен от олигархични кръгове с влияние в медиите антиправителствен протест. Подобно нещо се случи през 2012 година и тогава не успя.

Нямаше да се допусне тази ескалация на напрежението, ако ИАГ и МЗХ не бяха крили информация и бяха отговорили публично на повдигнатите въпроси. Сега е необходимо да отговорят на следните питания:

1. Защо още в петък, когато е извършвана проверка от няколко инстанции по сигнал на активиста Белев, от ИАГ не обясниха съвсем простичко, че във връзка с ограничаването на корояда и голямата опасност, която той представлява, се изпълняват поредица рутинни дейности? Да разкажат на достъпен език, че има изпълнена обществена поръчка, която е съгласувана с всички инстанции, изтекли са всички срокове за обжалване и е започнало нейното изпълнение.

2. Защо ИАГ не излезе със становище, с което да отговори ясно и категорично, че това място, където допреди 15 години имаше вековни смърчови дървета, в момента е сечище с мъртви пънове и коренища. И че там няма никаква млада гора и никой не е сякъл такава. Да обяснят, че на малка площ, около пътеката от хижа „Алеко” до Меча поляна, зелени НПО са изпълнявали собствена програма за залесяване.

Ако Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов бяха обяснили ситуацията, нямаше да се стигне до тази ескалация на напрежението и до антиправителствена демонстрация.

Тези унищожени според еколозите няколко десетки фиданки се оказаха пет по свидетелство на лесничеи, участвали в проверката.

След като прокуратурата се ангажира да разследва случая с „унищожени фиданки”, е далеч по-важно да се разследва: Кой е виновен за смъртта на 1100 хектара смърчови гори на Витоша. Кой открадна от държавата Асоциацията на парковете в България? Кой източва 11-те дирекции на природни паркове чрез нагласени обществени поръчки с предизвестен победител?

Добре би било прокуратурата да принуди МОСВ да извади от всички безбройни комисии, които разпределят 3 милиарда и 500 милиона евро, натрапените представители на чуждото НПО WWF, на което управител е жената на Тома Белев.

Разследвайки „смъртта” на десетина фиданки, прокуратурата да провери Белев за смъртта на петимата туристи, загинали през годините, докато той бе начело на ПП Витоша в района на Боянския водопад поради липса на елементарен предпазен парапет.

Всички тези въпроси през годините са повдигани, но сега е моментът да се дадат ясни и конкретни отговори от институциите. В противен случай безобразията на „природозащитниците” ще продължат. Въпреки сериозната медийна подкрепа и агресивните им кампании, тяхната партия „Зелените” не се ползва с доверието на българското общество. Доказателство за това са нищожните й резултати на последните местни избори.

Ще допусне ли управляващата коалиция няколко финансирани от чужбина неправителствени организации да разиграват цялата държава и да рекетират общините, бизнеса и хората.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.