Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Армията търси гвардейци Ръстът да е до 185 см

Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

Съдът потвърди избрания кмет на село Каран Върбовка

Административният съд в Русе потвърди избора на кмета на село Каран Върбовка Михаил Трифонов от местна коалиция „Единни за Община Две могили“.

До делото се стигна след жалба на загубилия кандидат Георги Иванов (ГЕРБ). Той оспори решението на Общинската избирателна комисия в град Две могили и твърдеше, че действителен глас за него е отчетен неправилно като недействителен.

В открито съдебно заседание съдът откри много поправки по протокола на секционната избирателна комисия /СИК/, подписан от членовете й. Несъответстващата бюлетина обаче не води до промяна на вече обявените резултати, мотивират се магистратите. Спечелилият кандидат е събрал повече от половината действителни гласове съгласно чл.452, ал.3 от Изборния кодекс.

Съдът установи още, че членовете на СИК не оспорват резултата. Затова жалбата е „неоснователна“, а ОИК е действала „правилно и законосъобразно“. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Това не е единственото дело, заведено от неуспели кандидати за кметове и общински съветници след местния вот в Русенско. Магистрати вече дадоха ход искането да се касират изборите за старейшини в парламента на крайдунавския град. Към жалбата на БДЦ се присъединиха БСП, „Народен съюз“, МК „Бъдеще за Русе“, Здравко Паскалиев от АБВ и Никола Стоянов от „Българска социалдемокрация“.

По друго дело вота за старейшини в град Бяла обжалва и местната коалиция „Бяла 2015“. Тя твърди, че ОИК е допуснала техническа грешка. От неправилно приложения метод на Хеър-Ниимайер са разпределени неправилно мандатите за съветници по кандидатските листи.

Жалби срещу вота в АС са подали също неизбрани кандидаткметове на община Ветово, на двемогилските села Каран Върбовка и Острица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.