На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Ламин Диак: Половин век функционер

Човекът, който ръководи Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) е №3 по влияние в световния спорт след президентите на МОК и ФИФА. Ламин Диак 16 г. бе начело на Царицата на спортовете. Освободи поста през август. Два месеца по-късно бе арестуван за корупция в Париж и после пуснат под гаранция, защото е укривал положителни допинг проби.

Кариерата на Ламин Диак като спортен шеф се развива перфектно почти половин век. През 1958-а сенегалецът е на 35 и постига най-сериозното си постижение като спортист – с резултат от 7,63 м става шампион на Франция в скока на дължина. Пет години по-късно е технически директор на националния отбор по футбол на Сенегал. През 1973-а оглавява Африканската аматьорска конфедерация по лека атлетика, през 1978-а – федерацията на Сенегал в Царицата на спортовете, а през 1985-а – Националния олимпийски комитет на родината си. Още от далечната 1976-а е вицепрезидент на ИААФ, а от 1991-а е първи в йерархията след Примо Небиоло. Когато италианецът умира, Диак го замества по устав на 19 ноември 1999-а. Остава начело на ИААФ до август 2015-а, заменен от Себастиан Коу.

За десетина дни всичко около Диак се срина. Той бе арестуван и пуснат под гаранция в разследване във Франция за подкуп от 1 милион евро, за да прикрие резултати за допинг на руски атлети.

Около сенегалеца облаците започнаха да се сгъстяват в началото на лятото, когато синът му Папа Масата (едно от 15-те му деца), е принуден да напусне като директор по маркетинга на ИААФ. Причината са серия от публикации, че младият Диак е поискал от Катар 5 милиона долара, за да отиде световното на открито през 2017-а година в Доха, което така и не стана. Тогава е имало и съмнителна частна среща между Папа Масата и шефа на Руската федерация по лека атлетика Валентин Балахничев, който е и ковчежник на ИААФ. Днес Балахничев също не е на постовете си и е сред главните заподозрени в аферата, запалила чергата на Ламин Диак и ИААФ. Още в края на 2010-а шефът на световната атлетика получава Ордена на Дружбата – най-висшата руска награда за чуждестранни граждани. Преди това, през 2006-а Москва е домакин на световното в зала, а след това – през 2013-а – и на открито. Около тези домакинства няма нищо подозрително, защото е резонно голяма държава като Русия с традиционно силни атлети да приеме престижните шампионати.

Диак успя да се завържи начело на ИААФ дълго време, защото бе удобен на всички. Той замести Небиоло през 1999-а и през 2001-а в Едмънтън трябваше да има избор на нов президент. Тогава обаче сферите на влияние не бяха уточнили свои кандидати и бе взето решение служебният мандат на сенегалеца да продължи до 2003-а.

До конгреса в Париж обаче Диак вече се бе окопал и укрепил позициите си и срещу кандидатурата му вече никой не посмя да излезе. Защото по неписаните правила на световния спорт загубилият изборите за президент срещу настоящия шеф бива зачеркнат отвсякъде. Така сенегалецът освен в Париж получи нови мандати с единодушна подкрепа и без конкуренция през 2007-а в Осака и 2011-а в Дегу, за когато вече се говореше, че ще се оттегли. Това стана чак през 2015-а в Пекин, когато Ламин Диак вече бе на 82.

Въпросът днес е и доколко наследникът му Себастиан Коу ще успее да излезе сух от цялата история, след като дълго време бе първи вицепрезидент на ИААФ и бе предложен на поста именно от Диак.

––––––––––––––––––––––––––––––

Напусна МОК като почетен член

Като дългогодишен шеф на атлетиката Диак беше и пълноправен член на Международния олимпийски комитет. От август остана само с почетно членство, което вече е актуално заради разследването за корупция и пране на пари. Освен това Ламин Диак се оттегли и като председател на фондацията „Лека атлетика“, създадена в средата на 90-те години на миналия век към ИААФ. Така към момента сенегалецът освободи всички постове в спорта, които заемаше, преди да бъде арестуван и после пуснат под гаранция.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Информациите за корупция са отвратителни

Информациите за корупция в Международната федерация по лека атлетика наистина са отвратителни. Това са мрачни дни за нашия любим спорт. Всички видяхте тези хора какъв имидж направиха на ИААФ. Но в крайна сметка стана ясно, че не успяха да бъдат прикрити резултатите от проверките за допинг. Което пък от друга страна е свидетелство за отличната работа на системата, която е разработена съвместно между ИААФ и Световната антидопингова агенция. Ако има пропуски в системата, ще я ремонтираме. Питат ме дали някой е спал на върха на ИААФ, докато се е случвало всичко това. Вероятно е спал…

Себастиан Коу, президент на Международната федерация по лека атлетика

Не направи достатъчно в борбата с допинга

Ламин Диак е президент на Международната федерация по лека атлетика от 1999 година. И сега, през 2015-а се случват такива безобразия. Повече от ясно е, че по този толкова важен и ключов въпрос за нашия спорт като борбата с допинга Ламин Диак въобще не е направил това, което е трябвало. Или пък стореното от него е крайно недостатъчно. Сега ситуацията в леката атлетика е много тежка, но смятам, че имаме сили да оставим всичко лошо зад нас и да продължим напред. Не мога обаче да слушам как един човек е бил дълго начело на ИААФ и как въобще не е знаел какво се случва под него.

Кристин Охуругу, световна и олимпийска шампионка на 400 м

     

    Освен подкупи има и въздействие върху резултатите

Докладът на независимата комисия на ВАДА, който касае ИААФ и работата на Ламин Диак, е като истинско торнадо за спорта. За разлика от корупцията във ФИФА, където едни старци искат за последно да спечелят големи пари, в леката атлетиката го има същото, но заедно с това има и пряко въздействие на корупцията върху спортните резултати и класирането в големи състезания, защото става дума за прикриване на положителни допинг проби.

Ричард Макларън, член на комисията на ВАДА, която разследва скандала

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.