На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Стопанската камара: Почти половината българи в трудоспособна възраст не работят

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование, а 40% от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30 000-40 000 заети. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени в Пловдив по време на форума „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал”, организиран от Българската стопанска камара, Световната банка и Институт „Отворено общество”, съобщи “Дарик”.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК.

„С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи”, коментира Томчо Томов от БСК. Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 години са функционално неграмотни, 770 000 българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 години.

Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има „глад” за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

„Горд съм с това, че Пловдив е сред най-активните икономически общини. Ще продължим усилията си за привличане на работещи от други региони и от чужбина”, каза пред участниците във форума кметът на пловдивска община Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив е предпочитан от IТ-индустрията, в която са заети повече от 5000 специалисти. Плановете на община Пловдив е за следващите 4 години е да се удвои броят на IТ-специалистите, както и общинската администрация да се включи в реформата на професионалното образование.

Южният Централен район, в който икономически център е Пловдив, задържа 58% от висшистите. Единствено София успява да задържи 80% от завършилите университет, обяви програмният директор на Институт „Отворено общество” Боян Захариев.

За период от 8 години в Пловдив са започнали работа 10 000 младежи, завършили висше образование в София. Според Захариев, делът на отпадналите от професионалното образование в област Пловдив е сред ниските в страната – средно 5% от всички учащи в професионални гимназии. „Разбира се, има и професионални училища с по-висок процент отпадащи ученици – до почти 20%”, допълни Захариев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.