На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Стопанската камара: Почти половината българи в трудоспособна възраст не работят

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование, а 40% от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30 000-40 000 заети. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени в Пловдив по време на форума „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал”, организиран от Българската стопанска камара, Световната банка и Институт „Отворено общество”, съобщи „Дарик“.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК.

„С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи”, коментира Томчо Томов от БСК. Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 години са функционално неграмотни, 770 000 българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 години.

Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има „глад” за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

„Горд съм с това, че Пловдив е сред най-активните икономически общини. Ще продължим усилията си за привличане на работещи от други региони и от чужбина”, каза пред участниците във форума кметът на пловдивска община Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив е предпочитан от IТ-индустрията, в която са заети повече от 5000 специалисти. Плановете на община Пловдив е за следващите 4 години е да се удвои броят на IТ-специалистите, както и общинската администрация да се включи в реформата на професионалното образование.

Южният Централен район, в който икономически център е Пловдив, задържа 58% от висшистите. Единствено София успява да задържи 80% от завършилите университет, обяви програмният директор на Институт „Отворено общество” Боян Захариев.

За период от 8 години в Пловдив са започнали работа 10 000 младежи, завършили висше образование в София. Според Захариев, делът на отпадналите от професионалното образование в област Пловдив е сред ниските в страната – средно 5% от всички учащи в професионални гимназии. „Разбира се, има и професионални училища с по-висок процент отпадащи ученици – до почти 20%”, допълни Захариев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.