Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

И орден „Стара планина“ фалира

Вартоломеева нощ

Това е закономерен резултат при раздаването му с кофи от несъстоятелни български политици

На 9 ноември 2015 г. най-високият български орден “Стара планина” окончателно изпадна в несъстоятелност. Президентът Плевнелиев го връчи на вселенският патриарх Вартоломей след (или може би за?) не дотам коректното му поведение и странни претенции, скандализирали както българската църква, така и обществото като цяло.

Всъщност орден „Стара планина“ отдавна, поне от 20 години, вървеше към своята Голгота (да не употребяваме по-силна метафора като Вартоломеева нощ). През това време 4-ма български президенти връчиха близо 600 ордена на кого ли не, за какво ли не. Той бе даван на политици и безнесмени със спорна репутация, на плеяда заслужили и незаслужили артисти и културтрегери, на безчет посланици и дипломати от всякакъв ранг и въобще без ранг. Постепенно най-високото българско отличие в различните му степени, с мечове и без мечове, до такава степен се размножи, че на 7 юли 1999 г. президентът само в един ден изсипва една кофа ордени „Стара планина“ върху доблестните гърди на 18 (!) испански чиновници от външно министерство и кралската администрация на Испания. Осем години по-късно, на 27 септември 2007 г., орденоносният дъжд се изсипва върху 16 шведи. Сред удостоените, наред с шведския принц Филип и кронпринцесата му, са и куп главни и първи дворцови дами, включително и началникът на кралската конюшня, някой си Мертел… Не знам дали нямаше и една камериерка.

От тук нататък столичните зевзеци започнаха да правят списък с неполучилите орден „Стара планина“. Бил по-къс и по-лесно се помнел.

Последния пирон в ковчега на печалния български орден заби настоящият държавен глава. С какво ще мотивира връчването му, който и да му го е предложил? Какви заслуги има Вселенският патриарх към България, и в частност към българската църква? Добре, Вартоломей дошъл. Окей. Да го приеме, да разговарят по протокол и да го изпрати по живо, по здраво. Кое налагаше да му връчва най-високото българско отличие, което възмути обществеността?! Кой юридически или морален закон го задължава за това? По същата логика той би трябвало да връчи ордена и на македонския премиер Груевски, да речем. Той също е много популярен в родината си и има неоспорими заслуги за изкореняване на българското и вкореняване на античното наследство на Александър Македонски в земите край Охридското езеро.

Следващото държавно украшение, което ще фалира при Плевнелиев, ще е Консултативният съвет по национална сигурност. Лично аз не си спомням нещо да е решено на тези политически седенки при държавния глава и след това да е било изпълнено – така, както е решено, и то в уречения срок. След фалита и на КСНС на „Дондуков“ 1, вместо президент-орденодател, спокойно може да влезе синдик. Нищо не би се променило. Освен че синдикът ще направи известни икономии за закъсалия държавен бюджет. Няколко милиона от съкращаването на напълно безполезната президентска администрация. И още няколко, спестени от разточителното раздаване на килограм на ордени и медали, съдържащи значително количество скъпи благородни метали по тях.

В крайна сметка фалитът на най-значимия български орден е закономерен резултат от употребата му от несъстоятелни български политици. И няма смисъл да го заменяме с друг. Той също ще бъде девалвиран. Не може на територия без ценности да съществува знак за доблест.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.