30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

И орден „Стара планина“ фалира

Вартоломеева нощ

Това е закономерен резултат при раздаването му с кофи от несъстоятелни български политици

На 9 ноември 2015 г. най-високият български орден “Стара планина” окончателно изпадна в несъстоятелност. Президентът Плевнелиев го връчи на вселенският патриарх Вартоломей след (или може би за?) не дотам коректното му поведение и странни претенции, скандализирали както българската църква, така и обществото като цяло.

Всъщност орден „Стара планина“ отдавна, поне от 20 години, вървеше към своята Голгота (да не употребяваме по-силна метафора като Вартоломеева нощ). През това време 4-ма български президенти връчиха близо 600 ордена на кого ли не, за какво ли не. Той бе даван на политици и безнесмени със спорна репутация, на плеяда заслужили и незаслужили артисти и културтрегери, на безчет посланици и дипломати от всякакъв ранг и въобще без ранг. Постепенно най-високото българско отличие в различните му степени, с мечове и без мечове, до такава степен се размножи, че на 7 юли 1999 г. президентът само в един ден изсипва една кофа ордени „Стара планина“ върху доблестните гърди на 18 (!) испански чиновници от външно министерство и кралската администрация на Испания. Осем години по-късно, на 27 септември 2007 г., орденоносният дъжд се изсипва върху 16 шведи. Сред удостоените, наред с шведския принц Филип и кронпринцесата му, са и куп главни и първи дворцови дами, включително и началникът на кралската конюшня, някой си Мертел… Не знам дали нямаше и една камериерка.

От тук нататък столичните зевзеци започнаха да правят списък с неполучилите орден „Стара планина“. Бил по-къс и по-лесно се помнел.

Последния пирон в ковчега на печалния български орден заби настоящият държавен глава. С какво ще мотивира връчването му, който и да му го е предложил? Какви заслуги има Вселенският патриарх към България, и в частност към българската църква? Добре, Вартоломей дошъл. Окей. Да го приеме, да разговарят по протокол и да го изпрати по живо, по здраво. Кое налагаше да му връчва най-високото българско отличие, което възмути обществеността?! Кой юридически или морален закон го задължава за това? По същата логика той би трябвало да връчи ордена и на македонския премиер Груевски, да речем. Той също е много популярен в родината си и има неоспорими заслуги за изкореняване на българското и вкореняване на античното наследство на Александър Македонски в земите край Охридското езеро.

Следващото държавно украшение, което ще фалира при Плевнелиев, ще е Консултативният съвет по национална сигурност. Лично аз не си спомням нещо да е решено на тези политически седенки при държавния глава и след това да е било изпълнено – така, както е решено, и то в уречения срок. След фалита и на КСНС на „Дондуков“ 1, вместо президент-орденодател, спокойно може да влезе синдик. Нищо не би се променило. Освен че синдикът ще направи известни икономии за закъсалия държавен бюджет. Няколко милиона от съкращаването на напълно безполезната президентска администрация. И още няколко, спестени от разточителното раздаване на килограм на ордени и медали, съдържащи значително количество скъпи благородни метали по тях.

В крайна сметка фалитът на най-значимия български орден е закономерен резултат от употребата му от несъстоятелни български политици. И няма смисъл да го заменяме с друг. Той също ще бъде девалвиран. Не може на територия без ценности да съществува знак за доблест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.