Продължава гасенето на пожара в Смолян, бедственото положение остава

Продължава гасенето на пожара в Смолян. Тази нощ огънят отново се е разгорял и спешно са изпращани още пожарни, за да овладеят ситуацията.

Пожарът е локализиран, но бедственото положение остава, съобщава БТВ.

Над 200 души - ловци, военни, пожарникари, служители на горските стопанства и доброволци, продължават да гасят огъня.

В близост се намира подстанция, която захранва почти половината Смолян с електричество, както и малка бензиностанция.

Три групи от пожарникари, военни, горски служители и доброволци започнаха да гасят пожара в квартал „Райково”. Това заяви за „Фокус” кметът на Смолян Николай Мелемов.

Той уточни, че през нощта екипите не са работили, а само са наблюдавали пожара, той като не са искали да излагат на излишна опасност населението.

„Имаше дежурни, които наблюдаваха, но сутринта се направи възстановка.

В 6.00 часа имаше кризисен щаб и хората тръгнаха да го гасят ”, заяви Мелемов. Той обясни, че пожарът е ограничен и локализиран, но към момента все още не е загасен и това ще бъде задачата на екипите през целия ден.

„Надявам се днес да загасим пожара и да отменим бедственото положение, но докато не си свършим докрай работата нямаме намерение да го отменим. Това ще стане, едва когато сме уверени, че наистина пожарът е приключил тотално”, посочи кметът на Смолян.

„В момента още гори, аз се намирам на мястото и го наблюдаваме внимателно. Направиха се три групи, които включват пожарникари, военни, доброволци и горски служители, те вече тръгнаха да го гасят”, каза още Мелемов.

Очаква се до обяд да бъде загасен пожарът в района на Смолян. Това каза старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той бе категоричен, че няма опасност за населението и за инфраструктурата в района на Смолян.

Най-вероятната причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън, уточни комисар Шотаров. „Продължава гасенето с екипи на пожарната, военни, горските стопанства и доброволци. През нощта дежурни екипи наблюдаваха района и няма разпространение на огъня“, каза още старши комисар Красимир Шотаров. Според него няма да се наложи в гасенето да се включват отново хеликоптери на Министерство на отбраната.

Пожарът избухна вчера в ранния следобед и обхвана над 300 декара.

На помощ бяха изпратени два вертолета на Военно-въздушните сили и военни от Сухопътните войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини