Марк Жирардели е собственик на „Юлен“ АД (ОБЗОР) Легендата се срещна с трима министри за развитието на ски зона „Банско”

Увеличение на заплатата за всички, работещи по празници

Александър Сиди за гей билбордовете: Далавера за 200 хиляди евро

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 декември 2018

Вучич: На заседанието в ООН ще се боря за Сърбия с цялото си сърце

Директорът на СДВР: Полицаят, който беше блъснат от автомобил, е без опасност за живота

Местят трамваите по столичния булевард „Скобелев“

Европейското училище в Брюксел с благотворителен концерт Българските традиции ще оживеят на сцената в тържествената зала

Ивайло Касчиев, КЕВР: През годините ВиК мрежите не са поддържани адекватно и често аварират

37-ият български контингент пое задълженията си в Афганистан

Водата поскъпва от 1 януари Вдигат цената в София с 20 ст. за кубик

Предават на съд квесторите на КТБ (обзор) Ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лв.

Пак лов на гюленисти в турската армия – арестуват 64 души от сухопътните войски и жандармерията

Русия: Новата украинска църква се използва за политически цели

Шефът на лекарския съюз: Обществото има крещяща нужда от Национална педиатрична болница

Мравките се превръщат в суперорганизъм при заплаха

Мравките до такава степен умеят да съгласуват поведението си една с друга, че се превръщат в супер организъм при заплаха, открива ново изследване, цитирано от Discovery News.

Откритието, съобщено в журнала Plos One, добавя още едно доказателство, че при определени обстоятелства свръхсоциални същества като мравките действат по-скоро като един единствен суперорганизъм, а не като индивиди. „Полученият суперорганизъм е „много по-мощен от сумата на индивидите,“ казват ръководителят на проучването Томас О‘Ший-Уелър от Бристълския университет и колегите му Ана Сендова-Франкс и Нигел Франкс, цитирани от „Фокус“.

Използвайки четка с тънък връх, изследователите са симулирали различни враждебни атаки срещу 30 мигриращи колонии. Учените са отстранили мравките, изпълняващи ролята на разузнавачи в периферията на колонията. След това поединично са отстранявали мравки-работници от центъра на мравуняка. Екипът е установил, че когато разузнавачите бъдат премахнати от периферията, „дивизиите“, занимаващи се със събиране на храна се връщат обратно в мравуняка, придвижвайки се като една група, която наблюдавана отгоре изглежда като маршируващо формирование. Когато мравките-работници бъдат отстранени от центъра на мравуняка, цялата колония се евакуира като едно цяло, търсейки убежище на ново място.

Авторите правят сравнение с нервната система на хората и други самостоятелни организми. Първият инцидент и последвалата реакция биха могли да се оприличат на изгаряне на ръка на гореща печка. Вторият, казват учените, „прилича по-скоро на тревога за пожар в къщата“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.