На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Мравките се превръщат в суперорганизъм при заплаха

Мравките до такава степен умеят да съгласуват поведението си една с друга, че се превръщат в супер организъм при заплаха, открива ново изследване, цитирано от Discovery News.

Откритието, съобщено в журнала Plos One, добавя още едно доказателство, че при определени обстоятелства свръхсоциални същества като мравките действат по-скоро като един единствен суперорганизъм, а не като индивиди. „Полученият суперорганизъм е „много по-мощен от сумата на индивидите,“ казват ръководителят на проучването Томас О‘Ший-Уелър от Бристълския университет и колегите му Ана Сендова-Франкс и Нигел Франкс, цитирани от “Фокус”.

Използвайки четка с тънък връх, изследователите са симулирали различни враждебни атаки срещу 30 мигриращи колонии. Учените са отстранили мравките, изпълняващи ролята на разузнавачи в периферията на колонията. След това поединично са отстранявали мравки-работници от центъра на мравуняка. Екипът е установил, че когато разузнавачите бъдат премахнати от периферията, „дивизиите“, занимаващи се със събиране на храна се връщат обратно в мравуняка, придвижвайки се като една група, която наблюдавана отгоре изглежда като маршируващо формирование. Когато мравките-работници бъдат отстранени от центъра на мравуняка, цялата колония се евакуира като едно цяло, търсейки убежище на ново място.

Авторите правят сравнение с нервната система на хората и други самостоятелни организми. Първият инцидент и последвалата реакция биха могли да се оприличат на изгаряне на ръка на гореща печка. Вторият, казват учените, „прилича по-скоро на тревога за пожар в къщата“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.