Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Мравките се превръщат в суперорганизъм при заплаха

Мравките до такава степен умеят да съгласуват поведението си една с друга, че се превръщат в супер организъм при заплаха, открива ново изследване, цитирано от Discovery News.

Откритието, съобщено в журнала Plos One, добавя още едно доказателство, че при определени обстоятелства свръхсоциални същества като мравките действат по-скоро като един единствен суперорганизъм, а не като индивиди. „Полученият суперорганизъм е „много по-мощен от сумата на индивидите,“ казват ръководителят на проучването Томас О‘Ший-Уелър от Бристълския университет и колегите му Ана Сендова-Франкс и Нигел Франкс, цитирани от „Фокус“.

Използвайки четка с тънък връх, изследователите са симулирали различни враждебни атаки срещу 30 мигриращи колонии. Учените са отстранили мравките, изпълняващи ролята на разузнавачи в периферията на колонията. След това поединично са отстранявали мравки-работници от центъра на мравуняка. Екипът е установил, че когато разузнавачите бъдат премахнати от периферията, „дивизиите“, занимаващи се със събиране на храна се връщат обратно в мравуняка, придвижвайки се като една група, която наблюдавана отгоре изглежда като маршируващо формирование. Когато мравките-работници бъдат отстранени от центъра на мравуняка, цялата колония се евакуира като едно цяло, търсейки убежище на ново място.

Авторите правят сравнение с нервната система на хората и други самостоятелни организми. Първият инцидент и последвалата реакция биха могли да се оприличат на изгаряне на ръка на гореща печка. Вторият, казват учените, „прилича по-скоро на тревога за пожар в къщата“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.