Бургас участва в проекта "Гъвкави градове"

През октомври Община Бургас стартира изпълнението на проекта Resilient cities - Гъвкави градове, финансиран от Европейската комисия по междурегионална програма URBACT III. Той има за цел да създаде мрежа от градове, обединени в усилието си да подобрят гъвкавостта си за справяне с различни предизвикателства по отношение на социалното включване, градската среда, климатичните промени и др . В първата фаза от проекта партньори на Бургас са Вайле (Дания), Глазгоу (Обединено кралство Великобритания), Ротердам (Нидерландия), Солун (Гърция). Във втора фаза партньорската мрежа ще бъде разширена с още 5 европейски града.

Проектът ще създаде информационна мрежа между изброените участници, които да обменят опит и добри практики за подобряване на гъвкавостта си по нов, адаптивен начин. В големите градове се развива интензивна икономическа дейност и в тях е концентрирана по-голямата част от населението. От една страна това представлява потенциал за динамично и иновативно развитие, но от друга ги прави уязвими в различни области.

В рамките на проекта Община Бургас ще разработи план за действие, в който ще се идентифицират тези уязвими области. След това ще се предвидят конкретни мерки за подобряване на адаптивността и гъвкавостта на града за повишаване на социалното включване и справяне с климатичните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони