БЕХ моли за кредит 12 банки

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще преговаря директно с 12 банки за заем до 650 млн. евро, съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Тези кредитни институции са единствените, проявили интерес да отпуснат пари на групата, но настояват това да стане с държавна гаранция. От Министерството на финансите обаче отказват дори и частична гаранция.

Средствата са нужни на БЕХ, за да ги предостави на дъщерната си Национална електрическа компания, която да се разплати с американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“.

Държавното дружество им дължи 900 млн. лв. за изкупен ток. Докато не си получат парите, двете централи отказват да платят своите дългове от 300 млн. лева за въглища на „Мини Марица-изток“. От разплащането зависи и те да намалят високата цена на тока, по която го продават на НЕК и на което НЕК разчита да спестява по 50 млн. лева годишно.

За да си набави сумата, БЕХ обяви два конкурса - за избор на кредитираща банка и за избор на консултант за пускане на облигационна емисия като втори вариант за финансиране. Конкурсът за кредит вече беше отменен, а вчера се провали и този за консултант.

Запитана от журналисти дали министерството има план „Б“, ако никоя банка не отпусне кредит, министър Петкова обясни, че сумата на заема може да бъде намалена и че ще се преговаря активно с кредитните институции. „Наистина финансовата нестабилност нарушава енергийната сигурност на страната.

Състоянието на НЕК е много лошо, но съм оптимист, че то се подобрява и с последно определените цени на електроенергията“, каза Петкова. По думите й освен на американските тецове НЕК дължи и 138 млн. лв. на АЕЦ „Козлодуй“. „НЕК плаща на всички производители, но не изцяло“, допълни министърът.

Петкова съобщи още, че вече е готов предварителен доклад на Световната банка за освобождаването на пазара на ток и за домакинствата. Според него е необходим плавен преход с две основни стъпки - да се определи групата на хората, които не могат да си плащат тока, и да се въведе компенсаторен механизъм за по-скъпия ток, плащан по преференциални цени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес