Полицията удари автоморга в Перник, пълна с крадени части

Прокуратурата обжалва „паричната гаранция“ на шефа на депото за отпадъци край Дупница

Фонд „Земеделие“ преведе 4,5 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Евакуираха жилищен блок в Златоград заради пожар

Най-масовите цигари поскъпват с между 35 и 40 стотинки през 2016 г.

С 30 ст. до 1 лев ще поскъпнат цигарите от догодина заради по-високите акцизи по изчисления на компаниите от бранша. Вчера парламентът прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Най-голямо ще бъде увеличението при най-скъпите тютюневи изделия, а най-малко при най-евтините. Цигарите в масовата категория, в която попадат българската „Виктори“ (4,70 лева) и вносната „Марлборо“ (5,20 лева), трябва да поскъпнат с 35 – 40 стотинки.

Увеличението обаче може да е и по-малко, ако производителите спестят от друг разход.

Срещу промените вчера се обявиха от Реформаторския блок и от БСП. Според десните промяната е лобистка и защитава българските компании, а отляво твърдят, че сериозното поскъпване ще увеличи контрабандата.

„Българските пушачи купуват цигари от ниския сегмент – аз наистина съм лобист за бедните пушачи“, коментира шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Но тя също допуска като ефект увеличаване на контрабандата.

Според статистиката на бранша цигарите от евтиния – до 4,60 лв. за кутия, и от средния – до 5,20 лв., ценови клас заемат над 90 на сто от пазара.

Промените в цените са заради скока на процентната акцизна ставка, която се изчислява на базата на цената на цигарите. Тя става 38% от 23% в момента. Тази ставка ще расте и през следващите две години – през 2017 г. ще стане 40%, а през 2018 г. – 42 на сто.

По този начин цигарите в различните ценови категории поскъпват с еднакакъв темп. Растежът на адвалорната ставка обикновено се прилага в страни, където има местно производство, с цел на неговата защита, какъвто е случаят в България. По този начин се разтваря ножицата на цените между евтини и скъпи цигари.

Със закона за акциза се променят и правилата за казаните за ракия до 500 литра. Те вече ще работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време ще е забранено да се използват, както сега е с големите казани. Затова и те ще се контролират от Агенция „Митници“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.