Александър Томов оправдан за "Кремиковци" и ЦСКА и на втора инстанция

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Мария Митева и членове Христина Михайлова и Алексей Трифонов потвърди присъдата на Софийския градски съд по ВНОХД 562/2015 г., водено срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев, съобщиха от съда.

През февруари 2015 г. и СГС постанови изцяло оправдателна присъда за четиримата по това дело. Те са подсъдими по обвинениние на прокуратурата за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи, машини. Прокуратурата твърди, че те са виновни за източването на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и още 3.5 млн. евро от ЦСКА. И според СГС, а сега и според апелативния съд обаче обвиненията не са доказани в съдебна зала, а събраните доказателства и фактите по делото са довели до извод, че няма извършено присвояване.

Съдиите Мария Митева, Христина Михайлова и Алексей Трифонов потвърждават напълно решението на Софийския градски съд (СГС), с което съдия Светла Букова оневини четиримата подсъдими в средата на февруари.

"Свидетелите по делото дават показания, че всъщност събитията, описани в обвинителния акт, са пряко свързани с прехвърлянето на акции на футболния клуб от страна на свидетеля Васил Божков на Прамод Митал (последният не е разпитван по делото в качеството на свидетел), което според виждането на посочените двама бизнесмени се осъществява с посредничеството на свързани с тях търговски дружества, а тази дейност веднага трябва да се отбележи, че не е неправомерна. На следващо място, ако държавното обвинение беше анализирало задълбочено доказателствените източници, събрани още в досъдебната фаза на производството, в тяхната цялост, то едва ли би се стигнало до мотивирането на теза за извършено престъпление от страна на подсъдимите Томов, Гарибов, Иванов и Бонев", категорични са апелативните съдии Митева, Михайлова и Трифонов.

Решението на САС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.

Коментари

Задължително поле