Арт рекорди: Сексът продава - Модиляни и Пикасо начело в класация с актове на любовници

Отровен от абсент, замаян от хашиш, разбит от туберкулоза, Амедео Модиляни няма пукната пара, когато през 1917 г. рисува “Легналата гола”, която е продадена през седмицата за 107,4 млн. долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк. С тази рекордна цена картината се нареди на второ място в световната класация на най-скъпите творби. Само “Алжирките” на Пикасо стигнаха повече през май 2015 г. със 179,4 млн. долара.

“Легналата гола” е една от прочутата серия от 26 голи - седнали и легнали, по гръб и по корем, рисувани в периода 1916-1919 г., и може би е най-сластната. Тя е химн на изгарящото сексуално желание, на което художникът е подвластен цял живот.

По това време Модиляни е вече с 19-годишната френска художничка Жан Ебютерн, която му ражда дъщеря и се самоубива ден след смъртта му през 1920 г., бременна с второто им дете в 9-ия месец. Но картината не е просто възхвала на секса, тя е рисувана насред масовото клане на Първата световна война и е протест, решително заявление, че човекът с четката и красавицата, отпусната в сладостна забрава, не са част от вилнеещата отвън безумна жестокост.

Картината бе купена от китайския милиардер Лю Ицян, бивш шофьор на такси, за собствения му музей в Шанхай. Лю е вдъхновяващ пример за новия Китай - незавършил училище, но натрупал огромно богатство с умели инвестиции на борсата и вече мечтаещ да построи китайски “Гугенхайм”.

За произведение на изкуството се е бъркал по-дълбоко само Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани от династията емири на Катар, бивш премиер на страната. “Жените на Алжир” на Пикасо също е картина от цял цикъл - в колекцията на Ал Тани влезе версията “О”, финалната от 8. Преди нейната продажба рекорда държеше триптихът портрети на Люсиан Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и купен през 2013 г. за 142,4 млн. долара от “кралицата на Лас Вегас” Илейн Уин. Тя и мъжът й Стив Уин държат хотели и казина в града на порока, два пъти се женят и два пъти се развеждат, като при втория развод Илейн остава директор на борда на компанията. Чак през април тази година Стив Уин успя да я разкара от управленското място в империята, на която двамата заедно слагат начало през 1976 г. Все пак личното богатство на 73-годишната дама от милиард и половина долара й позволява да се занимава с филантропия и изкуство и тя предостави триптиха под наем на музея в Портланд, за да му се наслаждава широката публика.

Стив Коен пък е притежателят на най-скъпата скулптура в света. Той купи “Мъж, сочещ с пръст” на Алберто Джакомети на търга в Ню Йорк през май за 141,3 млн долара. Бронзовата фигура, отлята през 1947 г., има 6 авторски копия и се смята за най-блестящата творба на гения, роден в италианска Швейцария. Стив Коен я купи анонимно, но американските вестници го разкриха още на следващия ден след търга.

58-годишният Коен е кралят на хедж фондовете, компанията му SAC Capital е сред най-големите играчи на фондовия пазар. През 2012-а той бе съден за незаконно ползване и търговия с вътрешна информация и плати глоба от 1,2 млрд. долара. Скандалът бе подклаждан от бившата му съпруга, с която той се развежда заради по-млада пуерториканка. В разгара на разправиите Коен купува картината на Пикасо „Сънят” от Стив Уин за $ 155 млн., а после и „Двуколката” на Джакомети от търг на „Сотбис“. Скулптурната композиция струва 101 млн. долара, но медиите изчисляват, че тия пари Коен ги изкарва за месец.

Джакомети е сред любимите автори на инвеститорите. Само той и Пикасо са пласирали по три свои творби в класацията на най-скъпите арт покупки за всички времена. Третата фигура на Джакомети - „Крачещият мъж”, е в колекцията на бразилката Лили Сафра, някогашна прочута красавица и светска дама, която дължи състоянието си на 4 изключително подходящи бракове - два от тях завършват с трагичната смърт на съпрузите. Лили Сафра купува втория вариант на „Крачещия мъж” от общо 6 отливки и 4 авторски матрици на търг на „Сотбис“ в Лондон през 2010 г. за рекордните тогава 104, 3 млн долара. Състоянието й се изчислява на 1,2 млрд долара. През 2012 тя прибави към него едни лесни 39 млн. само от капарото, което руският оригарх Михаил Прохоров й даде за легендарната кралска „Вила Леополда” на Френската Ривиера, но после се отказа да купи.

Картините на Пикасо - „Гола, зелени листа и бюст” и “Момче с лула”, ранна творба от розовия му период, са съответно на 6-о и 9-о място с цени над 100 млн. долара. „Голата със зелените листа” е Мари-Терез Валтер, през 1932 г. новата любов на Пикасо, която той тайно рисува от жена си Олга Хохлова в замъка Боажелу в Нормандия. Мари-Терез е вдъхновението и за серия от картини „Сън”, на които е изобразена като спяща богиня на секса и любовните мечти. Тази картина първа стига рекордна цена от 106, 5 млн. на търг на „Кристис“, но нейният собственик не е разкрит. Сега платното с височина 1,5 м е под наем в „Тейт Модърн”. От върха го катурва „Викът” на Мунк, купен през 2012-а за 199,9 млн. долара от нюйоркския милиардер Леон Блек, основател и шеф на инвестиционния фонд „Аполо Глобъл Мениджмънт”. Колекцията му е на стойност 750 млн. и е истински музей с работи на Ван Гог, Рафаел, Търнър, Пикасо, и древен китайски бронз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства