Русия на крака в Лозана за преговори

Тежката артилерия за руското управление в спорта в лицето на шефа на олимпийски комитет Александър Жуков и спортният министър Виталий Мутко пристигна на преговори в Лозана заради грандиозния допинг скандал с техните лекоатлети.

В понеделник Световната антидопингова агенция (ВАДА) препоръча на Международния олимпийски комитет (МОК) да изключи руските лекоатлети от международния календар, включително и от олимпийските игри през 2016 г., заради нарушение на антидопинговите правила. От Москва изготвиха писмо, в което отговарят на всички обвинения, но подробности не бяха разкрити.

Очакваше се снощи съвместно изявление на руските спортни ръководители, президентът на МОК Томас Бах, както и управата на ВАДА и Световната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) след разговорите в Швейцария.

Преди тази съдбовна среща първият вицепрезидент на ИААФ - Сергей Бубка, който е и шеф на олимпийския комитет на Украйна, призова руските лекоатлети да не бъдат изхвърляни от игрите в Рио.

„Това, което аз изпитах през 1984 г., не бива да се повтаря с други спортисти - каза легендата. - Много перспективни и големи спортисти от моето поколение така и не усетиха емоцията да участват на олимпийски игри, и то по причини, които нямат нищо общо с тях и със спорта. Нашата задача е да защитаваме чистите спортисти, а не да им пречим, като ги наказваме заради грешките на другите.“

„Готови сме за реформи или да създадем нова антидопингова организация, готови сме за широко сътрудничество“, декларира Мутко, след като настоящата антидопингова лаборатория в Москва остана без акредитацията. Министърът каза още, че може да се разформирова сегашната антидопингова агенция в страната и да се създаде нова.

Същевременно френски прокурори информираха, че полицията е открила 87 000 евро кеш в дома на бившия шеф на антидопинговия отдел на ИААФ Габриел Доле. Той бе разпитан от полицията и поставен под официално разследване по обвинение в корупция по-рано този месец.

ДЕЙСТВИЯ
     Затвор за допинг в Германия

Германският парламент прие нов закон за борба с допинга, който предвижда от 3 до 10 години затвор за спортистите и разпространителите на забранени вещества, нарушили правилата. Документът чака ратификация от Горната камара на парламента и ще влезе в сила на 1 януари 2016 г.

Министърът на правосъдието Хайко Маас нарече закона обявяване на война на измамниците, която ще направи спорта по-чист и по-честен. Според министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер целта на закона е да бъдат стопирани криминалните структури, свързани с допинга в спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт