Гласят белезници за Сидеров във вторник

Шефът на „Атака“: Искам контрол над главния прокурор

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и съратникът му Десислав Чуколов вероятно ще бъдат арестувани във вторник. Това ще се случи, ако прокуратурата изпълни заканата си да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, след като им повдигне обвинение за нахлуването в НАТФИЗ в нощта след местните избори на 23 октомври.

Сидеров получил призовка да се яви в следствието в 10 ч, а Чуколов час по-късно. Попитан дали ще се яви, Сидеров вчера отговори: „Естествено. Аз се явявам винаги, когато ме повикат. Ще отида, а пък какво ще се случи там - заповядайте, ще видите.“

След това лидерът на „Атака“ обясни, че искането за задържането му има политическа основа. Причината - внесъл поправки в конституцията, които ограничават правомощията на главния прокурор.

„Вносители сме аз, Десислав Чуколов и Явор Нотев (който освен депутат е и негов адвокат - б.а.). Виждате съвпадение. Това е революционна промяна. И това би поставило вече главния прокурор под контрол. Искайки нашето задържане, той всъщност отстранява от залата вносителите на поправки, които действат срещу него“, каза Сидеров.

Изявлението си направи в Софийския градски съд, където отговаря за друга хулиганска проява - за инцидента на летище Варна от 6 януари м.г. Според прокуратурата по време на полет Сидеров и негови съратници имали словесен сблъсък с френския аташе Стефани Дюмортие, която ги помолила да говорят по-тихо. След кацането скандалът продължил - Сидеров ударил пасажера Димитър Бахнев и полицая Костадин Колев.

Преди дни Сидеров бе подведен под отговорност и за първия от поредицата инциденти покрай местните избори - за атаката в т.нар. клекшоп на столичната ул. “Г. С. Раковски” от 10 октомври. Тогава Сидеров и Чуколов обвиниха собствениците на магазинчето, че продават дрога и контрабандни цигари.

Вчера Сидеров каза, че би се срещнал със студентите в НАТФИЗ и дори прегърна непознато момиче, което определи като студентка от академията. Но подчерта, че не отстъпва от твърдението си, че там се продава дрога.

В съдебната зала

Атакисти бранят лидера си

Депутати от „Атака“ защитиха лидера си Волен Сидеров в Софийския градски съд. Калина Балабанова обясни, че полицаите на летището са се държали арогантно, а Бахнев им показвал среден пръст. „Вместо полицаят Колев да ни съдейства, като ни предостави трите му имена, той се държа мутренски“, каза тя. Уточни и че Сидеров не е удрял Колев, а точно обратното. „Изпаднах в ужас - човекът, на когото вярвам, беше бит“, заяви Балабанова.

Същото потвърди и Димитър Димов. Според него полицаите се държали „приятелски“ и с бащата на Бахнев, който блъснал съпартиеца му Илиян Тодоров. Двамата свидетели се оплакаха и че тогава пред парламента всеки ден ги посрещали протестиращи, които ги обиждали и замеряли с павета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право