На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Всички погледи са отправени към Турция

На срещата на върха между ЕС и африканските страни нямаше как да има решение за бежанските потоци

Разнобой

Разнобоят на Стария континент по бежанската ситуация се задълбочава. Словения започна на свой ред да изгражда ограда с бодлива тел на границата с и с Хърватия. Швеция възстанови напълно граничния контрол на влизане от Дания и Германия. По-рано през седмицата самите германци обявиха, че връщат в действие протоколите от Дъблинското споразумение, съгласно които започват да пренасочват новопристигналите бежанци обратно към страните, от които са влезли на територията на ЕС. Сигурно неслучайно канцлерът Ангела Меркел е забелязвана неколкократно да се усамотява със собствените си мисли в почивките между срещите във Валета.

Двадесет и петима европейски лидери присъстваха на „важната” двудневна среща на върха между ЕС и страните от Африка, която приключи късно през нощта в четвъртък в малтийската столица Валета и чийто основен акцент беше справянето с бежанските потоци към Стария континент. Африканските страни с неохота приеха да участват в европейските творчески планове за изграждане на центрове за настаняване на техните територии, създаване на програми за експресно репатриране на техни граждани и общи инвестиционни проекти за подобряване качеството на живот в Африка. Споразумението, което предвижда насочването на 1,88 млрд. евро към единен финансов тръст „ЕС – Африка”, беше определено от председателката на Африканския съюз Нкозасана Дламини Зума като пореден опит на европейците да избягат от отговорностите за грижа и настаняване на бежанците, както предвиждат международните закони. Иначе африканците ще вземат парите. Доколко са насочени правилно и ще отидат по предназначение е друг въпрос, но така или иначе контролът върху разпределението на средствата ще е общ.

В европейския лагер настроението преди, по време и след срещата на върха макар и делово, остана доста минорно. Според репортери от замъка „Санта Инфермерия” на Ордена на св. Йоан Ерусалимски във Валета над 100 официални разговора в различни формати са се провели в коридорите и залите му паралелно на общите заседания, предимно между големите европейски „играчи” и част от потенциално сериозните им африкански партньори. Но малцина в ЕС са очаквали конкретното решение за овладяване на бежанските потоци да се намери в разговорите с африканските страни. Очевидно е и че единството в ЕС по тези въпроси ще остане само в рамките на добрите пожелания.

„Кранчето” на бежанския поток не е едно, за да бъде спряно, а и да беше, решението не е просто да „затворим границите”, както смятат в голямата си част българските политици. И на това ще настояват лидерите на ЕС на срещата на най-силните световни икономки Г-20, които се събират в неделя в турския курорт Анталия. Домакинът Турция ще е съвсем естествено във фокуса на вниманието, предвид позиционирането й като единствен сериозен глобален партньор с капацитетите да бъде плацдарм на общи хуманитарни усилия. Доколко турската страна обаче има желанието да поеме този риск е съвсем друг въпрос и е естествено Анкара да поиска изключителни гаранции срещу каквито и да е свои ангажименти за участие в целия заговор.

Тук ще се играе и големият гамбит ЕС да притисне партньорите си от Г-20 (сред които САЩ, Русия, Бразилия, Япония, Китай, Индонезия, Канада, Австралия и т.н.) да обявят бежанската криза за глобална заплаха и по този начин Европа да привлече максималната подкрепа за плановете си за овладяване на миграционните потоци към собствените си граници. При успех това ще даде необходимия заряд (финансов и политически) за обещаната от Меркел среща на върха ЕС – Турция в края на месеца, на която трябва да бъде подписано споразумението за 3-те млрд. евро за Анкара за прилагане на европейските планове за бежанците. При частичен или пълен неуспех ЕС ще трябва да разчита единствено на личен чар и дълбоки джобове, за да си гарантира поне временна отсрочка на проблема, докато намери друга устойчива схема или международните обстоятелства не се променят. В краткосрочен план обаче последното е много малко вероятно и едва ли би било за добро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.