Всички погледи са отправени към Турция

На срещата на върха между ЕС и африканските страни нямаше как да има решение за бежанските потоци

Разнобой

Разнобоят на Стария континент по бежанската ситуация се задълбочава. Словения започна на свой ред да изгражда ограда с бодлива тел на границата с и с Хърватия. Швеция възстанови напълно граничния контрол на влизане от Дания и Германия. По-рано през седмицата самите германци обявиха, че връщат в действие протоколите от Дъблинското споразумение, съгласно които започват да пренасочват новопристигналите бежанци обратно към страните, от които са влезли на територията на ЕС. Сигурно неслучайно канцлерът Ангела Меркел е забелязвана неколкократно да се усамотява със собствените си мисли в почивките между срещите във Валета.

Двадесет и петима европейски лидери присъстваха на „важната” двудневна среща на върха между ЕС и страните от Африка, която приключи късно през нощта в четвъртък в малтийската столица Валета и чийто основен акцент беше справянето с бежанските потоци към Стария континент. Африканските страни с неохота приеха да участват в европейските творчески планове за изграждане на центрове за настаняване на техните територии, създаване на програми за експресно репатриране на техни граждани и общи инвестиционни проекти за подобряване качеството на живот в Африка. Споразумението, което предвижда насочването на 1,88 млрд. евро към единен финансов тръст „ЕС - Африка”, беше определено от председателката на Африканския съюз Нкозасана Дламини Зума като пореден опит на европейците да избягат от отговорностите за грижа и настаняване на бежанците, както предвиждат международните закони. Иначе африканците ще вземат парите. Доколко са насочени правилно и ще отидат по предназначение е друг въпрос, но така или иначе контролът върху разпределението на средствата ще е общ.

В европейския лагер настроението преди, по време и след срещата на върха макар и делово, остана доста минорно. Според репортери от замъка „Санта Инфермерия” на Ордена на св. Йоан Ерусалимски във Валета над 100 официални разговора в различни формати са се провели в коридорите и залите му паралелно на общите заседания, предимно между големите европейски „играчи” и част от потенциално сериозните им африкански партньори. Но малцина в ЕС са очаквали конкретното решение за овладяване на бежанските потоци да се намери в разговорите с африканските страни. Очевидно е и че единството в ЕС по тези въпроси ще остане само в рамките на добрите пожелания.

„Кранчето” на бежанския поток не е едно, за да бъде спряно, а и да беше, решението не е просто да „затворим границите”, както смятат в голямата си част българските политици. И на това ще настояват лидерите на ЕС на срещата на най-силните световни икономки Г-20, които се събират в неделя в турския курорт Анталия. Домакинът Турция ще е съвсем естествено във фокуса на вниманието, предвид позиционирането й като единствен сериозен глобален партньор с капацитетите да бъде плацдарм на общи хуманитарни усилия. Доколко турската страна обаче има желанието да поеме този риск е съвсем друг въпрос и е естествено Анкара да поиска изключителни гаранции срещу каквито и да е свои ангажименти за участие в целия заговор.

Тук ще се играе и големият гамбит ЕС да притисне партньорите си от Г-20 (сред които САЩ, Русия, Бразилия, Япония, Китай, Индонезия, Канада, Австралия и т.н.) да обявят бежанската криза за глобална заплаха и по този начин Европа да привлече максималната подкрепа за плановете си за овладяване на миграционните потоци към собствените си граници. При успех това ще даде необходимия заряд (финансов и политически) за обещаната от Меркел среща на върха ЕС - Турция в края на месеца, на която трябва да бъде подписано споразумението за 3-те млрд. евро за Анкара за прилагане на европейските планове за бежанците. При частичен или пълен неуспех ЕС ще трябва да разчита единствено на личен чар и дълбоки джобове, за да си гарантира поне временна отсрочка на проблема, докато намери друга устойчива схема или международните обстоятелства не се променят. В краткосрочен план обаче последното е много малко вероятно и едва ли би било за добро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи