Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Конкурираме Турция с газов хъб „Балкан“

България ще конкурира Турция за газов център в региона с хъб на име „Балкан“. Това стана ясно по време на годишния регионален форум „Природен газ, инфраструктура, пазари и обслужване“, организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в София.

Проектът „Балкан“ е разработен от държавната „Булгартрансгаз“ и предвижда изграждането на голям газов център край Варна. Към хъба ще идва природен газ от Русия по част от „Южен поток“ (ако Русия се съгласи на това), от местния добив на Румъния, и по бъдещите газови връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

От „Балкан“ ще се извършват доставки към Западна Европа, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция, обясни шефът на компанията Георги Гегов. Той не представи финансова обосновка на проекта.

Турция също има амбицията да стане газов център в региона, стана ясно от презентация на Емре Енгур от турската държавна компания „Боташ“. Планът й е тя да получава газ от Русия, Иран, Ирак, Азербайджан и Средиземноморието.

Доставките ще бъдат насочени към Западна Европа по Южния газов коридор и през България по нов газопровод, който Анкара условно нарече „Турско-австрийски“ или „Ново Набуко“.

Турският посланик у нас Сюлейман Гюкче обяви, че страната е готова да финансира своя участък от новия българо-турски интерконектор. Плановете на Турция са той да е готов през 2020 г.

Ще търсят газ и на сушата у нас

Правителството ще обяви два конкурса за търсене на природен газ на сушата, обяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той припомни, че последният подобен конкурс е спечелен от международната компания „Шел“ за морския блок „Силистар“.

Двата нови конкурса ще са за вече проучени територии в Северна България, каза източник от енергийното министерство. По думите на Станков има интерес от международни компании към евентуалните находища.

През последните две години местният добив на синьо гориво у нас се срина до под 6% от общото потребление в страната от предишните 15%. Последното разработвано находище е край Девенци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.