2,9% растеж отчете икономиката на България

Икономиката на България се е увеличила през третото тримесечие с 2,9% на годишна база, което е най-високият й ръст за последните четири години и половина. За последно по-висок растеж имаше през първото тримесечие на 2011 г., когато БВП на страната нарасна с 4,5%. Това показват експресните данни на НСИ.

По данни на Евростат България е на 6-о място по ръст на икономиката в ЕС, където средното увеличение за третото тримесечие е 1,9%. Засега икономическият растеж изпреварва прогнозите на Европейската комисия и Международния валутен фонд. В началото на ноември те прогнозираха, че през тази година икономическият растеж на България ще е 1,7%.

Според данните на НСИ основният фактор за растежа е крайното потребление, което се увеличава с 1,1% и на тримесечна, и на годишна база. Соченият доскоро за основен двигател - износът, обаче се е понижил с 5% за периода юли-септември. Вносът е намалял с 2,7%.

“Ръстът на крайното потребление се дължи на съживяването на пазара на труда. Продължават да се отварят работни места и чувствайки се по-сигурни, хората са се престрашили да потребяват повече”, коментира пред „Труд“ Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Друго възможно обяснение е увеличението на правителствените разходи. За деветмесечието те са с близо 600 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г., добави Николова.

Според нея очакваното “ударно харчене на правителството” в края на годината е възможно да увеличи БВП за 2015 г. с 2,5-2,7%. Основното притеснение е дали този ръст е устойчив и на каква цена под формата на дефицити и дългове ще се реализира, добави Николова.

Според финансиста Емил Хърсев увеличението е трайно, макар и недостатъчно, а в края на годината резултатите ще са още по-високи. “В никакъв случай не можем да говорим за растеж, защото ръстът през третото тримесечие в сравнение с второто - 0,7%, е в рамките на статистическата грешка. Но не може да става дума и за подценяване на българската икономика от институции като Европейската комисия”, каза Хърсев пред “Труд”. Според него увеличението на БВП през 2015 г. ще надхвърли два пъти прогнозата на Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес