Общински инспектори събраха над 76 000 лв. глоби от шуменци

Столицата е домакин на „София гейм уийк“ Информационните технологии формират 5.7% от икономиката на София

Зам.-кметът Барбалов: Софиянци вече могат да плащат годишния данък за колите

България и Македония ще сътрудничат в здравеопазването Здравните министри на двете държави подписаха споразумение

Кандидатите за българско гражданство могат да подават документи по електронен път

Общинският съвет в Търново взел 196 решения за полугодие За периода се е изказал само един гражданин

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро Инвеститори предпочитат терени за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Откриват изложба на Борис Георгиев в Берлин Започва честването на 140 години дипломатически отношения между България и Германия

Малък, среден или дълъг – купувачът избира размера на новия Opel Zafira До 9 пътници могат да се настанят в кабината

Правосъдното министерство иска отмяна на даването на българско гражданство срещу инвестиции

Министър Ангелкова: Очакваме 2018 да е рекордна с над 9 млн. чужди туристи

Стоянка Мутафова: Нямам необходимост от Гинес С режисьора Методи Андонов хем се обичахме, хем се млатехме, признава през смях голямата актриса

Ципрас във видеопослание за Преспанското споразумение: Превъзмогнахме страха и инерцията

Варна ще има втора Морска градина Одобриха ПУП за Аспаруховия парк, започнат от 1997 г.

ВМРО поставят пред ГЕРБ въпроса за Данък „Лукс“

„Колектив“-на революция

Политическа криза след човешката трагедия

Мисията на номинирания за нов премиер на Румъния Дачиан Чолош е да пренареди шахматната дъска на парламентарните партии

Колкото по-нагоре се качва котката по дървото, толкова по-отвисоко ще падне. Така е и с политиците. Само че те не си падат на краката. Сетих се за тази мисъл от книгата на Майкъл Добс „Къща от карти“. Доскоро медиите в северната ни съседка сравняваха премиера Виктор Понта с Франк Ъндърууд – главния герой от сериала, вдъхновен от книгата. Какво имаха предвид с този паралел? Жаден за власт. Политик, готов да убие, за да е на върха. Но за разлика от Франк, който със съвършено преценени пируети се носи по коридорите на Белия дом и преценява всеки свой ход, Понта няколко пъти стъпи накриво и накрая си счупи крака. 

Цяла върволица от събития и криви стъпки сложи края на румънския премиер. Грешните му ходове започнаха още през 2012-а. Понта се опита с незаконни методи да отстрани тогавашния президент Траян Бъсеску. Прокара спорни законови поправки, сред които имунитет за корумпирани политици. На президентските избори през 2014-а отказа да удължи изборния ден в чужбина. Впоследствие отказа и да подаде оставка, дори когато през септември тази година срещу него започна съдебен процес, а на повърхността изплуваха тъмни факти от миналото му.

Трябваше да умрат невинни, за да подаде оставка. Страданията и мъките на жертвите в клуб „Колектив“, човешката драма на ранените, които се лутат между живота и смъртта, ужасните кошмари на близките и роднините са несправедливо високата цена, която Румъния плати, за да затвори страницата „Виктор Понта“.

Но тази оставка не променя нищо, ако и следващото правителство по някакъв начин е ангажирано с корумпираните политици. Затова 70 000 души в Румъния и още хиляди зад граница излязоха на улицата и протестираха дни наред. За да заявят, да изкрещят, че са против лошия начин на управление, че им е писнало. Те не искат замяната на една марионетка с друга. Мечтаят за промяна. За цялостна промяна политическата класа.

Интересно е, че в Букурещ, Констанца, Арад, Яш има стотици барове, които не отговарят на условията. Но именно клуб „Колектив“ и драмата, която се разигра в него, роди уникална колективна емоция с неизмерими пропорции. Дали е заради символика в името? „Колектив“-на воля? „Колектив“-на вина? Или и двете?

И миналата година по същото време улицата изстена, а после изкрещя, че иска промяна. Тогава си пожела да й се яви Дядо Коледа в образа на президента Клаус Йоханис. Тази година на мода в северната ни съседка е Джеймс Бонд с лика на бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош. Дали мъжът, който има огромно състояние и връзка с французойка, впечатляващо CV и добри позиции в Брюксел, ще се окаже добър премиер? Рано е да правим заключения, въпреки че тъкмо нему е поверена отговорността да състави правителство.

Важно е обаче кой ще влезе в състава на новото правителство и какви цели ще си постави кабинетът. Правителство на технократи е възможност, но и голям риск. Дачиан Чолош вече преговаря с всички парламентарно представени партии. Но задачата му не е лесна. Той най-вероятно ще послужи като буфер. Неговата мисия ще бъде да пренареди шахматната дъска на политическите партии. Страните взаимно се дебнат, а той самият е под наблюдение.

Каквато и да е развръзката, предстоят трудни месеци. Традиционните партии страдат от липса на доверие сред избирателите. Дали улицата ще отхвърли и новото правителство? Рано е да се каже. Но със сигурност съвсем скоро отново ще нададе вой. Защото в сряда вечерта бившият вече кмет на сектор 4 в Букурещ, където се разигра драмата, беше пуснат на свобода, а в болница издъхна 19-годишно момче. Дали „Колектив“-ната революция изгасна толкова бързо, колкото пламна? Не мисля.

*Авторката е водеща в тв Bulgaria ON AIR. Следи от години политическата и икономическата ситуация в Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.