Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

„Колектив“-на революция

Политическа криза след човешката трагедия

Мисията на номинирания за нов премиер на Румъния Дачиан Чолош е да пренареди шахматната дъска на парламентарните партии

Колкото по-нагоре се качва котката по дървото, толкова по-отвисоко ще падне. Така е и с политиците. Само че те не си падат на краката. Сетих се за тази мисъл от книгата на Майкъл Добс „Къща от карти“. Доскоро медиите в северната ни съседка сравняваха премиера Виктор Понта с Франк Ъндърууд – главния герой от сериала, вдъхновен от книгата. Какво имаха предвид с този паралел? Жаден за власт. Политик, готов да убие, за да е на върха. Но за разлика от Франк, който със съвършено преценени пируети се носи по коридорите на Белия дом и преценява всеки свой ход, Понта няколко пъти стъпи накриво и накрая си счупи крака. 

Цяла върволица от събития и криви стъпки сложи края на румънския премиер. Грешните му ходове започнаха още през 2012-а. Понта се опита с незаконни методи да отстрани тогавашния президент Траян Бъсеску. Прокара спорни законови поправки, сред които имунитет за корумпирани политици. На президентските избори през 2014-а отказа да удължи изборния ден в чужбина. Впоследствие отказа и да подаде оставка, дори когато през септември тази година срещу него започна съдебен процес, а на повърхността изплуваха тъмни факти от миналото му.

Трябваше да умрат невинни, за да подаде оставка. Страданията и мъките на жертвите в клуб „Колектив“, човешката драма на ранените, които се лутат между живота и смъртта, ужасните кошмари на близките и роднините са несправедливо високата цена, която Румъния плати, за да затвори страницата „Виктор Понта“.

Но тази оставка не променя нищо, ако и следващото правителство по някакъв начин е ангажирано с корумпираните политици. Затова 70 000 души в Румъния и още хиляди зад граница излязоха на улицата и протестираха дни наред. За да заявят, да изкрещят, че са против лошия начин на управление, че им е писнало. Те не искат замяната на една марионетка с друга. Мечтаят за промяна. За цялостна промяна политическата класа.

Интересно е, че в Букурещ, Констанца, Арад, Яш има стотици барове, които не отговарят на условията. Но именно клуб „Колектив“ и драмата, която се разигра в него, роди уникална колективна емоция с неизмерими пропорции. Дали е заради символика в името? „Колектив“-на воля? „Колектив“-на вина? Или и двете?

И миналата година по същото време улицата изстена, а после изкрещя, че иска промяна. Тогава си пожела да й се яви Дядо Коледа в образа на президента Клаус Йоханис. Тази година на мода в северната ни съседка е Джеймс Бонд с лика на бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош. Дали мъжът, който има огромно състояние и връзка с французойка, впечатляващо CV и добри позиции в Брюксел, ще се окаже добър премиер? Рано е да правим заключения, въпреки че тъкмо нему е поверена отговорността да състави правителство.

Важно е обаче кой ще влезе в състава на новото правителство и какви цели ще си постави кабинетът. Правителство на технократи е възможност, но и голям риск. Дачиан Чолош вече преговаря с всички парламентарно представени партии. Но задачата му не е лесна. Той най-вероятно ще послужи като буфер. Неговата мисия ще бъде да пренареди шахматната дъска на политическите партии. Страните взаимно се дебнат, а той самият е под наблюдение.

Каквато и да е развръзката, предстоят трудни месеци. Традиционните партии страдат от липса на доверие сред избирателите. Дали улицата ще отхвърли и новото правителство? Рано е да се каже. Но със сигурност съвсем скоро отново ще нададе вой. Защото в сряда вечерта бившият вече кмет на сектор 4 в Букурещ, където се разигра драмата, беше пуснат на свобода, а в болница издъхна 19-годишно момче. Дали „Колектив“-ната революция изгасна толкова бързо, колкото пламна? Не мисля.

*Авторката е водеща в тв Bulgaria ON AIR. Следи от години политическата и икономическата ситуация в Румъния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.