The Guardian: Франция, светската столица на Европа, е дала най-много жертви на радикалния ислям

Месеци след вдъхновените от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ смъртоносни атаки срещу сатиричното списание „Шарли Хебдо“, при които бяха убити 17 души в Париж, Франция се оказа жертва на ново джихадистко клане с още по-ужасяващи пропорции, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

Според повечето оценки, Франция е изгубила повече хора от ислямския тероризъм, отколкото която и да е друга държава в Европа: доклад на френския сенат в април показа, че най-малко 1 430 от най-малко 3 хилядите известни европейски джихадисти, заминали да се бият за ИДИЛ в Ирак и Сирия, са били французи.

Френската агенция AFP по-рано тази година съобщи, че тайните служби на страната наблюдават други 1 570 души, за които властите вярват, че по някакъв начин са свързани със сирийските (радикални) мрежи, като още около 7 хиляди души са под въпрос, като се отчита потенциалния риск да поемат по същия път.

Френският президент Франсоа Оланд заяви в петък през нощта: „Ние знаем откъде идват тези атаки“, без да назове нито една отделна групировка. „Има наистина сериозни причини за страх“, каза още Оланд.

Повече от 150 френски ислямски радикалисти в момента излежават присъди във Франция. Но още по-тревожен за тайните служби на страната е известният факт, че най-малко 200 френски джихадисти, прекарали известно време на територии във владение на ИДИЛ, са се завърнали в родината си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят