Изхвърлиха руските атлети от състезания

Руските лекоатлети са спрени от участие за всички състезания под егидата на Международната федерация (ИААФ), а членството на страната в ИААФ е преустановено за неопределено време. Решението е взето в Лозана с 22 гласа „за“ и един „против“. Участието на сборная на олимпийските игри в Рио също е под въпрос. Освен това на Русия са отнети домакинствата на две световни първенства през 2016 г. - юношеското по спортно ходене и отборния шампионат.

Спортният министър Виталий Мутко смята, че до 2-3 месеца проблемът с допинг скандала ще бъде решен. „Ще се срещнем с ИААФ, за да видим къде те виждат заплаха“, каза той.

Наказанието шокира двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева, която се върна в спорта след майчинство и в Рио 2016 смята да атакува трета титла. „Ситауцията за нашия отбор е печална - призна тя. - Но ви моля, не приравнявайте всички атлети под един знаменател. Да лишавате от състезания и „чистите“ спортисти, които не са съпричастни към тези проблеми, е нечестно и несправедливо.“

Треньорът на лекоатлетката Евгений Трофимов не изключи вариант на олимпиадата Исинбаева да се състезава под флага на МОК.

Решението на ИААФ бе приветствано от Международната антидопингова агенция (ВАДА). „Това е добра новина за честните спортисти“, обявиха от ВАДА. А Европейската асоциация по лека атлетика излезе солидарна и също отстрани Русия от състезанията си.

Суровото наказание идва заради разкритите манипулации на допинг проби на руски атлети.

В Германия стигнаха до крайност - приеха закон за допинга, който предвижда затвор до 1 г. Тези, които доставят забранени препарати, ще лежат до 10 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт