Катастрофите - все по-малко, броят на жертвите расте

От началото на годината досега катастрофи са отнели живота на 602 души у нас. Броят на пътните инциденти обаче намалява. Това заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, съобщава БГНЕС.

Във връзка със Световния ден за споменаване на жертвите в катастрофи няколко партньорски организации, заедно с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, „Пътна полиция” и Асоциация на пострадалите при катастрофи организираха инсталация от различни автомобили - такси, линейка, пътна помощ, катафалка и полицейски автомобил. Целта е да се покажат различните начини, по които може да завърши една вечер. Мотото на инсталацията е „Ти избираш начина, по който да се прибереш”.

В неделя започна и традиционна акция по кръводаряване. Тя стартира в неделя и ще продължи една седмица. Желаещите да дарят кръв в София могат да направят това във Военно-медицинска академия, а в останалите градове - в Центровете за трансфузионна хематология.

Владимир Тодоров каза, че продължава акцията за събиране на видеоклипове, запечатали нарушения по пътищата. До момента са изпратени повече от 700 клипа и над 100 души вече са санкционирани от КАТ.

„От началото на годината има с 220 тежки катастрофи - по-малко, отколкото през 2014 г. Ранените също са с около 200 по-малко. Повечето жертви идват от това, че тази година катастрофите, които са станали, са много по-тежки. Само на територията на София има убити шестима души повече”, каза главен инспектор Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини