Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Всеки трети евтин eлектроуред e опасен за здравето

35 на сто от евтините електрически уреди в търговската мрежа като поялници, бързовари и нощни лампи не са безопасни. Това показа проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, проведена в малки и големи специализирани търговски обекти в цялата страна. Повторна проверка след акцията показала, че процентът е намалял до 18.

В хода на кампанията инспекторите проверили 343 различни по вид и марка продукти от ниския ценови клас, като нарушения били констатирани при 120 от тях. Оказало се, че особено опасни са 13 от проверените бързовари, които нямали нужната защита при потапяне във вода. Сред опасните предмети били и 3 вида от поялниците, които в разрив с изискванията за безопасност не се продавали в комплект със стойка. Тази практика според експертите създава голям риск от изгаряне и пожар. Освен ниската защита на уредите и рискът за здравето, който създавали, инспекторите установили, че близо 30 вида от електрическите уреди се продавали с неясни инструкции за употреба.

От агенцията съобщиха, че 14 от опасните видове стоки били унищожени, сред които 60 поялника. 53 вида от опасните продукти били приведени от търговците в съответствие с нормативните изисквания, а на нарушителите били съставени 56 акта за административни нарушения.

В резултат от проверките броят на опасните видове стоки се свил до 18% от всички проверени, т.е. 62 вида евтини електрически уреди продължават да бъдат опасни.
Други особено популярни преди коледните и новогодишните празници евтини електроуреди също се оказват опасни. При коледните лампички делът на тези с несъответствия достига близо 30%. На пазара продължават да присъстват гирляндите с нажежаема жичка, въпреки че директива на ЕС забранява този вид уреди. “Съотношението между проверените гирлянди с нажежаема жичка и тези с LED лампи е 60 на 40%”, коментираха от контролиращия орган.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.