Антитерористични операции във Франция и Белгия (обзор)

Френската полиция е извършила 150 обиска в редица градове във Франция. В рамките на мащабна операция с превантивна цел са претърсени 150 места в градовете Тулуза, Лион, Гренобъл и Бобини. Открити са оръжия, наркотици и големи суми пари. Френската полиция е арестувала 23 души и е иззела 31 оръжия по време на обиските, които са извършени от неделя вечерта досега, съобщи френския вътрешен министър Бернар Казньов. Освен това, през последните 48 часа 104 души са били поставени под домашен арест. Въведеното във Франция извънредно положение от президента Франсоа Оланд дава право да се провеждат обиски и нощем, по заповед на префекта.

Акции са проведени в районите на Гренобъл - Жемон, Еширол, Фонтен, Сен Мартен д'Ер. В Гренобъл са извършени най-малко седем обиска, иззети са оръжия и пари. Френските сили за сигурност са задържали в Тулуза най-малко трима души, заподозрени във връзки с терористи. От антитерористичното звено отбелязаха, че задържаните не са свързани с атентатите в Задържания и обиски са проведени в същия район на Тулуза, в който е живял и извършил атентатите си терористът от френско-алжирски произход Мохамед Мера, убил 7 души през 2012 г.

Един от участниците в атентатите в Париж в миналото е поддържал връзки с известен белгийски джихадист от „Ислямска държава“, който е смятан за мозъка на предотвратените през януари атаки във Вервие. Следователите смятат, че има връзка между атентата в Париж и арестуваните при полицейската операция в белгийския град Вервие, във връзка с джихадистката клетка, която се е подготвяла да нападне полицаи или полицейски участък и която бе разбита през януари в Белгия няколко дни след нападението срещу вестник „Шарли ебдо“.

Имената на Брахим Абдеслам, който се взриви на булевард „Волтер“ в Париж, и Абделхамид Абауд, който вероятно е поръчителят на планирания от клетката във Вервие атентат, фигурират в няколко досиета за престъпления, извършени в Брюксел през 2010 и 2011 година. Освен това и Брахим Абдеслам, и Абделхамид Абауд са живели в брюкселското предградие Моленбек, откъдето са и още няколко заподозрени за атентатите в Париж.

Френският премиер Манюел Валс призна, че властите са знаели за непосредствена опасност от извършването на атентати в страната. В интервю премиерът посочи, че Франция е знаела „от месеци“. „Всички разузнавателни служби са под засилена тревога, което от лятото досега ни позволи да осуетим пет атентата. В същото време обаче се извършва подготовката на други атаки“, заяви премиерът.

„Тероризмът удари и може да удари отново – още тези дни, в близките седмици. Казвам това не за да всявам страх, а за да могат французите да осъзнаят заплахата“, посочи премиерът.

Валс допълни, че в момента 10500 души във Франция са включени в списъка на заподозрените ислямисти.

Междувременно белгийската полиция също проведе нова операция в населеното с имигранти предградие на Брюксел Моленбек, където по-рано са били задържани няколко души във връзка с атентатите в Париж. Според информация в медиите, полицията е блокирала няколко улици, а полицаи са се събрали пред жилищна сграда и настояват обитателите ѝ да излязат навън.

Френските следователи са идентифицирали още двама души, които са се взривили по време на координираните атаки в петък в Париж, съобщи парижката прокуратура. Единият е със сирийски паспорт и е бил регистриран в Гърция при пристигането си през октомври. Другият е 28-годишният французин Сами Амимур. Той е родом от парижко предградие и е бил известен на прокуратурата за борба с тероризма от 2012 година. През 2013 година за него е издадена международна заповед за арест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят