Безплатните храни за бедни – след Нова година

Раздаването на безплатните храни за около 260 000 бедни най-вероятно ще стане чак в началото на 2016 г. Това стана ясно от изказване на социалния министър Ивайло Калфин. “Не мога да обещая, че хората ще получат храните за Коледа”, каза той. Първоначално се предвиждаше пакетите да се раздадат до лятото. През 2014 г. нямаше доставки, тъй като новата оперативна програма, по която се финансират пакетите, още не беше одобрена.

Причината за забавянето е, че търговете за доставка на 14 от 21 продукта се обжалват и се чака становището на Комисията за защита на конкуренцията, обясни Калфин. За останалите 7 вида храни, сред които боб, захар, ориз, вече имало избрани доставчици, които са сключили договори с Агенцията за социално подпомагане. За доставката на захар ще се тегли жребий, тъй като фирмата победител се е отказала от участие, а следващите две компании са дали еднакви оферти, обясни Калфин.

От думите на социалния министър стана ясно още, че дългоочакваните реформи при отпускането на инвалидни пенсии, на които се разчита да спрат злоупотребите в системата, в най-добрия случай ще влязат в сила през 2017 г. Законодателството ще е готово до края на 2016 г. С Министерството на здравеопазването работим в паралелни, но координирани писти, каза Калфин.

Идеята на социалното министерство е след ТЕЛК хората да се явяват пред социално-медицинска комисия, която да преценява дали и какво могат да работят в зависимост от увреждането. “Ако се реши, че човек може да се труди, инвалидната му пенсия няма да се спира”, каза Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес