Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Пиян и пребит мъж зарязан на междуселски път

Внучката на Ванга омъжи дъщеря си (СНИМКИ)

Хотел “Риц” в Париж разпродаде обзавеждане за 7,3 милиона евро

Разследват смъртта на 32-годишен наркозависим, издъхнал в дома на приятел

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празничните дни през май

Безплатните храни за бедни – след Нова година

Раздаването на безплатните храни за около 260 000 бедни най-вероятно ще стане чак в началото на 2016 г. Това стана ясно от изказване на социалния министър Ивайло Калфин. “Не мога да обещая, че хората ще получат храните за Коледа”, каза той. Първоначално се предвиждаше пакетите да се раздадат до лятото. През 2014 г. нямаше доставки, тъй като новата оперативна програма, по която се финансират пакетите, още не беше одобрена.

Причината за забавянето е, че търговете за доставка на 14 от 21 продукта се обжалват и се чака становището на Комисията за защита на конкуренцията, обясни Калфин. За останалите 7 вида храни, сред които боб, захар, ориз, вече имало избрани доставчици, които са сключили договори с Агенцията за социално подпомагане. За доставката на захар ще се тегли жребий, тъй като фирмата победител се е отказала от участие, а следващите две компании са дали еднакви оферти, обясни Калфин.

От думите на социалния министър стана ясно още, че дългоочакваните реформи при отпускането на инвалидни пенсии, на които се разчита да спрат злоупотребите в системата, в най-добрия случай ще влязат в сила през 2017 г. Законодателството ще е готово до края на 2016 г. С Министерството на здравеопазването работим в паралелни, но координирани писти, каза Калфин.

Идеята на социалното министерство е след ТЕЛК хората да се явяват пред социално-медицинска комисия, която да преценява дали и какво могат да работят в зависимост от увреждането. “Ако се реши, че човек може да се труди, инвалидната му пенсия няма да се спира”, каза Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.