Турция предлага общи гранични патрули с България

Чуждите инвестиции са твърде малко През 2019 г. текущата сметка отбелязва рекордно положително салдо

Летящ старт за първото електрическо Volvo Изцяло електрическият модел XC40 разполага с мощност 408 к.с. и пробег над 400 км

Акция в Басейнова дирекция в Пловдив, има задържани

Майстор на завещание не успя да отмъкне 25 000 лв. Банка спряла мъжа да източи парите на брат си

Гешев възложи проверка на схема за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии

Просветният министър: Ще организирам дебат за по-ранно сексуално образование

Джейн Фонда реши: Край на пластичните операции На 82 актрисата смята да остарява естествено

Първи случаи на коронавирус в Кувейт и Бахрейн

Шофьорът на автобуса, в който съблякоха 14-годишно момче, дава обяснения  По думите на водача, той не е помолен за помощ, обясни шефът на "Столичен автотранспорт" - Дружба

Тръмп пристигна на двудневно посещение в Индия, ще разгледа Тадж Махал с Мелания

Защо Тръмп иска Сандърс за опонент? Алтернативата „свобода или социализъм“ е могъщо послание в Америка

Кога една жена мирише на гора?

Експерт от РИОСВ: Още не са извозени откритите химикали от бившия военен завод „Гаврил Генов“ във Враца

Джамбазки: Направих неправилна преценка, когато ме хванаха да карам пиян

Безплатните храни за бедни – след Нова година

Раздаването на безплатните храни за около 260 000 бедни най-вероятно ще стане чак в началото на 2016 г. Това стана ясно от изказване на социалния министър Ивайло Калфин. “Не мога да обещая, че хората ще получат храните за Коледа”, каза той. Първоначално се предвиждаше пакетите да се раздадат до лятото. През 2014 г. нямаше доставки, тъй като новата оперативна програма, по която се финансират пакетите, още не беше одобрена.

Причината за забавянето е, че търговете за доставка на 14 от 21 продукта се обжалват и се чака становището на Комисията за защита на конкуренцията, обясни Калфин. За останалите 7 вида храни, сред които боб, захар, ориз, вече имало избрани доставчици, които са сключили договори с Агенцията за социално подпомагане. За доставката на захар ще се тегли жребий, тъй като фирмата победител се е отказала от участие, а следващите две компании са дали еднакви оферти, обясни Калфин.

От думите на социалния министър стана ясно още, че дългоочакваните реформи при отпускането на инвалидни пенсии, на които се разчита да спрат злоупотребите в системата, в най-добрия случай ще влязат в сила през 2017 г. Законодателството ще е готово до края на 2016 г. С Министерството на здравеопазването работим в паралелни, но координирани писти, каза Калфин.

Идеята на социалното министерство е след ТЕЛК хората да се явяват пред социално-медицинска комисия, която да преценява дали и какво могат да работят в зависимост от увреждането. “Ако се реши, че човек може да се труди, инвалидната му пенсия няма да се спира”, каза Калфин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.