Митко Бабата убил наркодилър, защото бил изнудван

Осъжданият за наркоразпространение Иван Попов (33 г.) е застрелян заради оказван натиск. Това е основната версия, по която полицията работи, след като само за 12 часа арестува килъра му Димитър Димитров-Бабата.

Иван Попов с прякора Костов, бе застрелян с 9 куршума в главата и тялото в Поморие. Мъжът е покосен в неделя към 19 ч на излизане от ресторант „Омара“.
Костов е спряган за бивш лейтенант за несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Според запознати по-късно поискал сам да се разпорежда с търговията с дрога в района и се отцепил.

По непотвърдена информация преди убийството Костов бил с Бабата и още двама мъже - Гочо Гетов и мъж с прякор Казака. Притискал ги да работят за него. От прокуратурата не потвърдиха, но по-късно съобщиха, че Бабата не е имал съучастници.

Според поморийци Костов наскоро се спречкал с представители на местния ъндърграунд. Бил предупреден да не се мярка повече в Поморие и да не ги притиска. Във въпросната вечер обаче Костов отново пристигнал в морския град и седнал на маса с Гочев. Гочев нашумя преди време с пожар, избухнал в дома му в жк "Славейков", в който се заговори, че има лаборатория за дрога.

Убиецът участвал в Бандата на кирките

Полицията свързва името на застреляния Иван Попов-Костов с емблематичната за Бургас Банда на кирките.

Според запознати Костов вземал дейно участие в групировката, която се занимавала с отмъщение, забивайки сечивата по таваните и предните капаци на автомобилите на съгрешили. Под ударите на кирките неведнъж в Бургас попадаха нелоялни длъжници или неверни любовници.

Костов често бил засичан в бургаските комплекси „Изгрев“ и „Славейков“. Според съседи нерядко бил видимо дрогиран. Ставал агресивен и не били редки случаите, в които заплашвал случайни минувачи, докато вървял с авери по бургаските улиците.

Сбиване ден преди разстрела

Ден преди убийството извършителят и жертвата се скарали и сбили. Това съобщиха от прокуратурата вчера.

Тепърва ще се изяснява дали причина за ръкопашния бой е бил отново спор за бизнеса с дрога в Поморие.

В края на октомври Костов бе задържан в Бургас заради търговия с наркотици. Преди това той бе осъден на година и осем месеца за същото престъпление в спецсъда, където се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата. След стрелбата в неделя Бабата е арестуван в дома на родителите си в Поморие.

Оръжието на убийството не било у него. До късния следобед вчера то още не бе открито. Криминалисти обясниха, че самият стрелец е казал къде го е изхвърлил. Текат разпити, обясни районният прокурор Андрей Червеняков вчера.

Според запознати Костов живеел нашироко. Постоянно карал луксозни коли. Според някои обикалял района с лъскаво „Ауди“, според други - с „Порше Кайен“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право