Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция

Катастрофа ограничава движението на магистрала „Тракия“

13 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 624 (ВИДЕО) Чака се пробата на починал мъж в Александровска болница

Днес е Разпети петък за католиците

Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над 1 600 000 са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са близо 94 хиляди

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Откъде идват парите на „Ислямска държава“?

Откъде идват парите на „Ислямска държава“ (ИД)? Под контрола ѝ вече е огромна територия – почти колкото цяла Великобритания, включваща една трета от Ирак и четвърт от Сирия. Заради петролните полета, които са в контролираните от нея територии, ИД се превърна в най-богатата терористическа групировка за всички времена.

Организацията печели поне $50 млн. месечно от продажбата на петрол от конролираните от нея находища в Ирак и Сирия, пише АП. Това е добре управлявана дейност, за чието осъществяване се наемат технически специалисти и инженери, за да може инсталациите да работят безпроблемно. И основният проблем е, че досега ударите на авиацията и дипломацията не можаха да спрат този основен източник на капитали за терористичната организация, пише clubz.bg.

Продажбите на петрол дават стабилен поток от пари за групировката, като така ѝ позволяват да управлява т.нар. халифат, простиращ се в големи райони на Сирия и Ирак.

По-голямата част от контролираните от ИД находища в Сирия са в източната ѝ част. В Ирак след превземането на Мосул под контрола ѝ попаднаха богатите находища Аджил и Алас в североизточната провинция Киркук. Още от превземането на района там са изпратени стотици петролни цистерни, обслужващ персонал и сериозна охрана.

Какъв е пътят на петрола?

ИД продава петрола на контрабандисти на по-ниски от пазарните цени – между $10 и $35 на барел (159 л). Според източници от иракските спецслужби, те след това го продават на посредници в Турция.

Смята се, че днавният добив от сирийските кладенци е около 30 хил. барела, а от Ирак – 10-20 хил. барела дневно. Мащабът на контрабандата е сериозен – според информация от турското правителство само до края на септември то е пресякло 3319 опита за нелегален трафик на петрол от Сирия.

След като търговците продадат петрола, те превеждат сумите с парични трансфери в Истанбул и Анкара, като получателите най-често са жени, защото те привличат по-малко внимание. Чрез вътрешна мрежа парите се събират в по-големи пратки и след това се пренасят в Ирак и Сирия.

Значителна част от петрола се рафинира в Сирия, за да може групировката да произвежда горива, които да използва за собствени нужди или да ги продава. ИД използва примитивни „мобилни“ рафинерии, които произвеждат гориво с ниско качество, но то върши работа за военните автомобили и джиповете в района, които са с големи двигатели. Добиват се и тежки фракции като мазут, които служат за гориво за местните електроцентрали.

Иронията е, че произведените от ислямистите горива не се използват само в контролираните от тях територии. Районът на Северна Сирия, който е контролиран от сирийската опозиция и воюва с ИД, също зависи от нейния петрол.

Според доклад на финансовото звено на ИД, който иракското разузнаване е придобило, под неин контрол са 253 петролни кладенеца, като 161 от тях са в експлоатация. За тази дейност отговаря екип от 275 инженери и 1107 работници. На инженерите се плаща между $300 и $1000 дневно, когато трябва да отстранят някакъв технически проблем.

Според оценка на Даниел Глейзър, експерт от Министерството на финансите на САЩ, годишните приходи на ИД от петрол възлизат на около $500 млн. годишно, базирани на по-скромната оценка от $40 млн. месечно.

Диверсификация
Освен от енергийната суровина, ИД печели и от налагане на данъци и отчисления върху бизнеса, който се развива в нейните земи, както и от облагане на религиозните общности, които са останали под нейния териториален контрол.

Терористите имат и пари накуп. През лятото на 2014 г. те плячкосаха клона на Иракската централна банка в Мосул, както и офисите на други банки в града. Смята се, че от тези операции са прибрали кеш на стойност между $500 млн. и $1 млрд.

Групировката разчита и на други постъпления. Според експерти по тероризма тя диверсифицира източниците си на приходи, като разчита на продажбата на антики, както и на постъпления от платени откупи за отвлечени от нея хора. Смята се, че дори участва в международен трафик на човешки органи. В много случаи бойците разрушават археологически обекти чак след като са ги оплячкосали и са изнесли всичко ценно, което може да бъде продадено.

А купувачи има достатъчно – в Турция, Европа и Северна Америка колекционерите са готови да платят милиони за древни съкровища.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.