Откъде идват парите на "Ислямска държава"?

Откъде идват парите на "Ислямска държава" (ИД)? Под контрола ѝ вече е огромна територия - почти колкото цяла Великобритания, включваща една трета от Ирак и четвърт от Сирия. Заради петролните полета, които са в контролираните от нея територии, ИД се превърна в най-богатата терористическа групировка за всички времена.

Организацията печели поне $50 млн. месечно от продажбата на петрол от конролираните от нея находища в Ирак и Сирия, пише АП. Това е добре управлявана дейност, за чието осъществяване се наемат технически специалисти и инженери, за да може инсталациите да работят безпроблемно. И основният проблем е, че досега ударите на авиацията и дипломацията не можаха да спрат този основен източник на капитали за терористичната организация, пише clubz.bg.

Продажбите на петрол дават стабилен поток от пари за групировката, като така ѝ позволяват да управлява т.нар. халифат, простиращ се в големи райони на Сирия и Ирак.

По-голямата част от контролираните от ИД находища в Сирия са в източната ѝ част. В Ирак след превземането на Мосул под контрола ѝ попаднаха богатите находища Аджил и Алас в североизточната провинция Киркук. Още от превземането на района там са изпратени стотици петролни цистерни, обслужващ персонал и сериозна охрана.

Какъв е пътят на петрола?

ИД продава петрола на контрабандисти на по-ниски от пазарните цени - между $10 и $35 на барел (159 л). Според източници от иракските спецслужби, те след това го продават на посредници в Турция.

Смята се, че днавният добив от сирийските кладенци е около 30 хил. барела, а от Ирак - 10-20 хил. барела дневно. Мащабът на контрабандата е сериозен - според информация от турското правителство само до края на септември то е пресякло 3319 опита за нелегален трафик на петрол от Сирия.

След като търговците продадат петрола, те превеждат сумите с парични трансфери в Истанбул и Анкара, като получателите най-често са жени, защото те привличат по-малко внимание. Чрез вътрешна мрежа парите се събират в по-големи пратки и след това се пренасят в Ирак и Сирия.

Значителна част от петрола се рафинира в Сирия, за да може групировката да произвежда горива, които да използва за собствени нужди или да ги продава. ИД използва примитивни "мобилни" рафинерии, които произвеждат гориво с ниско качество, но то върши работа за военните автомобили и джиповете в района, които са с големи двигатели. Добиват се и тежки фракции като мазут, които служат за гориво за местните електроцентрали.

Иронията е, че произведените от ислямистите горива не се използват само в контролираните от тях територии. Районът на Северна Сирия, който е контролиран от сирийската опозиция и воюва с ИД, също зависи от нейния петрол.

Според доклад на финансовото звено на ИД, който иракското разузнаване е придобило, под неин контрол са 253 петролни кладенеца, като 161 от тях са в експлоатация. За тази дейност отговаря екип от 275 инженери и 1107 работници. На инженерите се плаща между $300 и $1000 дневно, когато трябва да отстранят някакъв технически проблем.

Според оценка на Даниел Глейзър, експерт от Министерството на финансите на САЩ, годишните приходи на ИД от петрол възлизат на около $500 млн. годишно, базирани на по-скромната оценка от $40 млн. месечно.

Диверсификация
Освен от енергийната суровина, ИД печели и от налагане на данъци и отчисления върху бизнеса, който се развива в нейните земи, както и от облагане на религиозните общности, които са останали под нейния териториален контрол.

Терористите имат и пари накуп. През лятото на 2014 г. те плячкосаха клона на Иракската централна банка в Мосул, както и офисите на други банки в града. Смята се, че от тези операции са прибрали кеш на стойност между $500 млн. и $1 млрд.

Групировката разчита и на други постъпления. Според експерти по тероризма тя диверсифицира източниците си на приходи, като разчита на продажбата на антики, както и на постъпления от платени откупи за отвлечени от нея хора. Смята се, че дори участва в международен трафик на човешки органи. В много случаи бойците разрушават археологически обекти чак след като са ги оплячкосали и са изнесли всичко ценно, което може да бъде продадено.

А купувачи има достатъчно - в Турция, Европа и Северна Америка колекционерите са готови да платят милиони за древни съкровища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят