Даниел Митов: Всички са наясно, че ще се стигне до намесата на сухопътни войски

Всички са наясно, че в един момент ще се стигне до военна намеса със сухопътни войски, няма как "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобна намеса. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред заседанието на Съвет "Външни работи", което се проведе в Брюксел.

В безпрецедентната миграционна криза, в която ЕС се намира, единството на държавите членки е от ключово значение. Проблемите, с които се сблъскваме, не трябва да ни карат да забравяме, че сме едно семейство, заяви Митов, цитиран от БГНЕС.

Mинистрите почетоха с минута мълчание жертвите на терористичните атаки в Париж.

Те остро осъдиха варварските нападения, като подчертаха, че ще продължат съвместните усилия, за да бъдат открити и наказани техните подбудители, организатори и извършители. Продължаващият миграционен натиск отново бе във фокуса на дискусиите. Първите дипломати на 28-те обсъдиха изпълнението на решенията на Конференцията на високо равнище по Източносредиземноморския път и Западните Балкани и Срещата на върха с африканските партньори във Валета.

Даниел Митов постави акцент върху необходимостта от ефективен контрол на външните граници на ЕС, който има ключово значение за гарантиране на вътрешната сигурност на държавите-членки.

„В същото време трябва да мобилизираме всички подходящи инструменти и политики на Съюза за разрешаване на първопричините за миграцията, да подкрепим дипломатическите инициативи за намиране на решение на конфликтите, които ни заобикалят, за да повлияем положително на цялостното развитие на външната среда за сигурност”, каза още Митов, цитиран от пресслужбата на МВнР. Българският първи дипломат отбеляза важността на ефективното разграничение между нуждаещите се от защита бежанци и икономическите мигранти, които представляват съществена част от миграционните потоци.

В тази връзка е необходимо да се задълбочи сътрудничеството със страните на произход и транзит, както и да се осигури ефективно прилагане на споразуменията за реадмисия, заяви той. Големият въпрос, на който европейските граждани очакват да дадем отговор, е колко бежанци сме готови да приемем, каза още Даниел Митов. Министрите обсъдиха и кризата в Сирия. Приветствани бяха резултатите от проведената на 14 ноември във Виена среща на Международната група в подкрепа на Сирия. Изразена бе подкрепа за започване на приобщаващ политически преход на основата на Женевското комюнике от 2012 г. под егидата на ООН.

Успоредно с това трябва да продължи борбата срещу ИДИЛ за постепенно ограничаване на контролираните от нея територии и пълното й унищожаване. Постигането на тези цели би допринесло за подобряване на хуманитарната обстановка и разрешаване на бежанската криза.

Министрите изразиха дълбока загриженост от продължаващото насилие в Израел и Палестинската автономия и възможностите на ЕС да съдейства за намаляване на напрежението. Подчертана бе необходимостта от мерки за изграждане на доверие между двете страни, като условие за възобновяване на Близкоизточния мирен процес. Политическият процес трябва да бъде подновен, като бъдат предприети мерки за изграждане на доверие между страните в конфликта, заяви българският външен министър. Той призова за незабавно прекратяване на насилието и деескалация на напрежението, включително с подкрепата на ЕС и ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят