Франция и Белгия удрят бърлогите на варварите

Оланд се зарече да унищожи “Ислямска държава”, иска 3 месеца извънредно положение

168 френски рейда с 23-ма арестувани и 104 под домашен арест. В Брюксел двама обвинени в тероризъм

Главатарят на трите отряда н а смъртта в Париж и “мозък” на атентатите се казва Абдулхамид Абауд (27 г.) и е белгийски гражданин от марокански произход, обявиха френските спецслужби.

Предполага се, че джихадистът с “партизанско” име Абу Умар ал Балжики е в Сирия и от там командвал касапницата във френската столица. Засечени са негови разговори със самовзривилия се на бул. “Волтер” Брахим Абдусалам (31 г.), както и с алжирски студент, заловен в четвъртък в Париж. Полицаите открили в колата и в квартирата на Сид Ахмед Глам (24 г.) автомати “Калашников”, краден полицейски пистолет и бронежилетки. Обвинен е и в убийството на парижанка, чиято кола се опитал да открадне.

Абауд, който стои и зад неуспешния атентат в скоростния влак от Амстердам през Брюксел за Париж през август, е осъден задочно в Белгия на 20 години затвор за набиране на джихадисти за халифата. За последно дирите му били засечени през януари в Атина.

Белгийската полиция постави вчера под обсада част от брюкселския квартал Моленбек по сигнал, че там се укрива обявеният за издирване терорист Салех Абдусалам, който бил спрян на границата на връщане от Париж в събота, но бил пуснат. Рейдът в Моленбек завърши без резултат. Петима арестувани във връзка с атентатите в петък бяха освободени, включително братът на Салех - Мохамед. Двама обаче останаха в ареста и бяха обвинени в тероризъм.

При 168 полицейски рейда в цяла Франция бяха задържани 23-ма души, а 104-ма са под домашен арест. Конфискувани бяха 31 огнестрелни оръжия.

Идентифицирани са още двама от камикадзетата в петък - Сами Амимур (28 г.) от парижкото предградие Бобини и сириецът Ахмад ал Мухамад (25 г.), чийто паспорт бе открит до “Стад дьо Франс”. Сръбското МВР съобщи, че в събота в Прешево е арестуван бежанец със същите данни в паспорта. Германия пък задържа алжирец, казал на други мигранти дни преди атентатите в Париж, че там ще има бомбени атаки.

Френският президент Франсоа Оланд поиска от парламента да удължи извънредното положение с 3 месеца. Той се зарече да унищожи халифата, обяви засилване на въздушните удари в Сирия, а идните дни ще се срещне с Барак Обама и Владимир Путин. Каза, че още е против Асад, но и че ИД е общ враг. Щатът на френските спецслужби ще нарасне с 8500 души и ще бъде променена конституцията, за да могат радикалите с двойно гражданство да бъдат лишавани от френското си и прокуждани от страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят