Цветанов: Ако бях вътрешен министър, щях да арестувам Сидеров в НАТФИЗ

Ако бях вътрешен министър, щях да информиран председателят на парламента за случилото се в НАТФИЗ и участието на Волен Сидеров в него и да разпоредя той да бъде арестуван. Това каза в студиото на bTV Цветан Цветанов.
Той бе категоричен, че полицията е имала достатъчно основания и правни възможности да арестува лидера на „Атака” на място при скандала и така да се избегне гласуването в парламента за неговия имунитет.

„Не съм се виждал с Владимира Янева от четири години, преди това бяхме семейни приятели, но след като ми бяха повдигнати обвинения, прекратих връзката с нея”, каза още бившият вътрешен министър.

Цветанов бе категоричен, че не е усетил политическо фаворизиране на Владимира Янева и Румяна Ченалова в съдебната система и не е коментирал темата за отношенията си с бившата председателка на СГС с премиера Борисов.

„Досега имаме 750 000 бежанци, влезли в Европа, повече от половината минават през Балканския маршрут и това прави ролята на Турция много важна в спирането на този поток”, каза бившият вътрешен министър.

По темата за смъртта на важни свидетели по делото "Октопод" Цветанов изрази съболезнованията си на близките им и събощи ,че докато е бил във вътрешното министерство е имало професионална охрана над тях поради наличието на сигнали ,че са застрашени. "През последните години има демотивация в България в борбата с организираната престъпност, по мое време се водеше активна битка и това ни донесе признанието на Европа", смята той.

Цветанов каза още, че повечето от хората активно участвали в тази битка по негово време, вече не са в системата и препопъча да се види защо са напуснали и кой ги е освободил.

Според него, няма държава в ЕС, която да е защитена от атаки на терористи, затова е важно да се засили трансграничното сътрудничество. „Проблем има в тези 2-3 поколения, израснали в държави от ЕС, но не са възприели техните ценности. Те отиват в „Ислямска държава” и се връщат без проблем защото имат европейски паспорти”, смята Цветанов.

Той препоръча да се промени Дъблинското споразумение, защото реалностите вече са различни и това трябва да се отчете. Цветанов съобщи, че вече има над 7500 запитвания от мигранти, които искат да се върнат в България от други европейски страни и това ще ни затрудни много.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини