Умните роботи застрашават 50% от работните места

Съществува 50% вероятност да бъдете уволнени и заместени от робот, посочва CNN News, позовавайки се на данни на Bank of England.

Машините биха могли да вземат работните места на над 80 милиона американци и 15 милиона британци през следващите между 10 и 20 години. Това е приблизително 50% от работната ръка на всяка една от тези икономики.

С усъвършенстването си компютрите правят възможна автоматизацията на професии, които досега са смятани за присъщи само за човека, посочва икономическият директор на банката Анди Хелдейн. “Тези машини са различни,” изтъква той. “За разлика от предишните, те имат потенциала да заместят както човешките мозъци, така и човешките ръце”.

Централната банка посочва, че най-голям риск да бъдат заместени има за заетите в администрацията, за чиновниците и работещите в производството. Хелдейн казва, че навлизането на роботи не означава задължително увеличаване на безработицата.

“Хората ще приспособят уменията си към дейностите, в които имат конкурентно предимство пред машините”, обяснява той.

Не за пръв път технологията радикално променя пазара на труда. По време на Индустриалната революция голяма част от работниците, извършващи ръчен труд са принудени да повишат квалификацията си за по-сложни дейности.

Хелдейн предупреждава обаче, че този път може да е различно, тъй като интелигентните роботи все по-често изземат професии, изискващи средна квалификация, отставяйки на хората само ниско- и висококвалифицираните професии. Това може да притисне хората в средата, карайки ги да приемат работа, която е под квалификацията им.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии