Паспортът, открит след атентатите във Франция, е на убит сирийски войник

Самоличността от паспорта на името на сириеца Амхед алМохамад, намерен до трупа на едно от камикадзетата в Париж, извършили атаките от 13 ноември, е на сирийски войник, загинал преди няколко месеца в Сирия, предадоха Франс прес и ТАСС.

Паспортът, намерен в Париж, показваше, че Ахмед ал Мохамад е роден на 10 септември 1990 г. в сирийския град Идлиб, припомнят агенциите.

Според източници на британския всекидневник "Гардиън" Ал Мохамад бил войник от силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад. Той бил убит преди няколко месеца.

Точно копие на паспорт, като този намерен в Париж, може да се получи срещу сума от над 3000 долара. Фалшивият паспорт се издавал за няколко дни.

Паспортът на името на Ахмед АлМохамад беше намерен до трупа на джихадист, взривил се край Стад дьо Франс на 13 ноември.

Анализ на документа първоначално показа, че с него на гръцкия остров Лерос на 3 октомври е влязъл мигрант, който го е представил на гръцките власти. После този човек е напуснал Гърция на неизвестна дата, а след това е бил засечен в Сърбия и Хърватия, откъдето се е отправил към Западна Европа. Вчера обаче сръбската полиция обяви, че е арестувала мигрант в приемния център Прешево, който носел паспорт също на името на Ахмад ал Мохамад със същите данни като на паспорта, намерен до трупа на джихадиста в Париж. Единствено снимката била различна.

Според сръбската полиция както паспортът на джихадиста в Париж, така и паспортът у бежанеца в Прешево са фалшиви. Сега сръбските власти в сътрудничество с френските власти разясняват произхода и на двата документа.

Намирането на сирийски паспорт до трупа на едно от камикадзетата засили безпокойството, че сред бежанци от Сирия може да има и джихадисти, отбелязват агенциите.

По повод намирането на паспорта Германия предупреди, че може да става дума за фалшиви следи, нарочно подхвърлени от "Ислямска държава", за да се политизира и радикализира въпросът с бежанците в Европа. Френската крайна десница вече отправи призив за незабавно прекратяване на приема на бежанци в страната. В САЩ и Канада губернатори се обявиха срещу плановете за прием на сирийски бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят