Иво Христов: "Може ли толерантността да победи насилието" е същото като "може ли агнето да изяде вълка"

Има капитална грешка в целия европейски софтуер – и управленски, и интелектуален. Това коментира пред bTV журналистът Иво Христов във връзка с атентатите в Париж.

„Вчера гледахме тълпа опечалени граждани на Площада на републиката да поднасят венци, цветя и да палят свещи. На табелите пишеше „Дори не ни е страх”. В следващия момент някой хвърли една пиратка и тези граждани избягаха панически. Това показва колко се разминава нашата декларирана психология с нашата реална психология”, посочи той.

По думите му трябва да преодолеем своята „нарцистичната позиция”, когато става въпрос за Европа и да се предприемат конкретни мерки. Според Христов въпросът „може ли толерантността да победи насилието” е същият като „може ли агнето да изяде вълка”.

По думите му Стария континент е в плен на либералните догми, които наказват критическото мислене и всяко съмнение в бежанския поток.

Тези, които правят грешките, се охраняват много добре, ние сме изложени на рискове”, заяви журналистът и анализатор Светослав Терзиев.

„Този елит живее в измислен свят, на практика живее в комунизма, осигурен е до степен да не мисли какво ще прави, след като спре да заема поста си”, каза той и допълни, че еврочиновниците носят много по-малка отговорност за действията си отколкото управляващите на национално ниво.

Светослав Терзиев отбеляза, че „когато търсиш световна сцена за изява, Париж е подходящ, без значение какво правиш”. „Те удрят една от най-светските държави в света, която е символ на просвещението”, допълни още той.

Според него случилото се в Париж е „последната от натрупани грешки”, сред които са свалянето на режима на Саддам Хюсеин в Ирак и отстраняването на Муамар Кадафи в Либия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини