на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Пак искат отлагане на глобите за офшорни фирми с ниви

Глобяването на офшорни фирми, които притежават земеделски земи в България, може да бъде отложено с две години. По закон санкционирането трябва да се прилага от октомври тази година, но тихомълком е направен опит за отлагане до 1 октомври 2017 г. през преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазването на земеделските земи, въпреки че самата забрана е записана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Предложението е било направено от депутата от АБВ проф. Иван Станков на заседание на земеделската комисия в парламента, на което е бил приет на второ четене проектът за промени в Закона за опазването на земеделските земи, става ясно от стенограма, публикувана на сайта на Народното събрание.

„Водихме разговори с Министерството на земеделието, защото не можахме да се подготвим за този срок, който беше определен. Създават се доста сериозни проблеми, защото това е международен въпрос“, каза пред „Труд“ проф. Станков. И допълни, че срокът се удължава, без да отпада самото изискване към офшорните компании да се освободят от нивите. На въпрос какво още има да се свърши като подготовка, за да може да се приложи разпоредбата за глобите, проф. Станков обясни: „Реакцията е много голяма, на редица форуми този въпрос се постави много остро, че се засягат интереси. Ние не се съобразяваме с това, че ще се засегнат интереси на чуждестранни граждани, но има нужда още малко да се поработи.“

Спорният текст предстои да бъде гласуван в пленарната зала. Ако той бъде приет, това ще е третото отлагане на срока за налагане на глоби на офшорките. Още от април 2014 г. беше ясно, че ще има санкции за тези компании. В началото на тази година обаче бяха направени промени, според които налагането на глоби трябваше да влезе в сила от май, а после срокът беше променен на октомври.

Агроексперти припомнят, че у нас има много офшорни компании, които притежават земеделски земи и се стремят по всякакъв начин да отложат влизането в сила на текстовете за глобите. Според някои данни в момента офшорки притежават около 300 хил. дка. По закон глобата за тях е 100 лв. на дка. Това означава, че държавата може да събере 30 млн. лв., ако приложи закона.

Според същия закон санкциите трябва да се налагат от областните управители по местоположение на имота. Приходите от глобите трябва да постъпват по бюджета на Министерството на земеделието и храните. За целта обаче самото ведомство, което разполага с актуална информация за собствеността на нивите, трябва да я предостави на областните управители. Такава информация е достъпна и публична и през Търговския регистър.

„Отлагането на санкциите с 2 години явно защитава интересите на офшорни собственици на земеделска земя в България“, коментираха фермери пред „Труд“. Освен това не е ясно как ще се действа в случаите, при които областни управители вече са започнали процедури за налагане на имуществени санкции на офшорки.
Юристи посочват още, че въпросните промени са в противоречие със Закона за нормативните актове, в който се забранява да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции. Това може да се прави само ако новите санкции са по-леки. Според юристи става въпрос за откровен лобизъм.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.