Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Пак искат отлагане на глобите за офшорни фирми с ниви

Глобяването на офшорни фирми, които притежават земеделски земи в България, може да бъде отложено с две години. По закон санкционирането трябва да се прилага от октомври тази година, но тихомълком е направен опит за отлагане до 1 октомври 2017 г. през преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазването на земеделските земи, въпреки че самата забрана е записана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Предложението е било направено от депутата от АБВ проф. Иван Станков на заседание на земеделската комисия в парламента, на което е бил приет на второ четене проектът за промени в Закона за опазването на земеделските земи, става ясно от стенограма, публикувана на сайта на Народното събрание.

„Водихме разговори с Министерството на земеделието, защото не можахме да се подготвим за този срок, който беше определен. Създават се доста сериозни проблеми, защото това е международен въпрос“, каза пред „Труд“ проф. Станков. И допълни, че срокът се удължава, без да отпада самото изискване към офшорните компании да се освободят от нивите. На въпрос какво още има да се свърши като подготовка, за да може да се приложи разпоредбата за глобите, проф. Станков обясни: „Реакцията е много голяма, на редица форуми този въпрос се постави много остро, че се засягат интереси. Ние не се съобразяваме с това, че ще се засегнат интереси на чуждестранни граждани, но има нужда още малко да се поработи.“

Спорният текст предстои да бъде гласуван в пленарната зала. Ако той бъде приет, това ще е третото отлагане на срока за налагане на глоби на офшорките. Още от април 2014 г. беше ясно, че ще има санкции за тези компании. В началото на тази година обаче бяха направени промени, според които налагането на глоби трябваше да влезе в сила от май, а после срокът беше променен на октомври.

Агроексперти припомнят, че у нас има много офшорни компании, които притежават земеделски земи и се стремят по всякакъв начин да отложат влизането в сила на текстовете за глобите. Според някои данни в момента офшорки притежават около 300 хил. дка. По закон глобата за тях е 100 лв. на дка. Това означава, че държавата може да събере 30 млн. лв., ако приложи закона.

Според същия закон санкциите трябва да се налагат от областните управители по местоположение на имота. Приходите от глобите трябва да постъпват по бюджета на Министерството на земеделието и храните. За целта обаче самото ведомство, което разполага с актуална информация за собствеността на нивите, трябва да я предостави на областните управители. Такава информация е достъпна и публична и през Търговския регистър.

„Отлагането на санкциите с 2 години явно защитава интересите на офшорни собственици на земеделска земя в България“, коментираха фермери пред „Труд“. Освен това не е ясно как ще се действа в случаите, при които областни управители вече са започнали процедури за налагане на имуществени санкции на офшорки.
Юристи посочват още, че въпросните промени са в противоречие със Закона за нормативните актове, в който се забранява да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции. Това може да се прави само ако новите санкции са по-леки. Според юристи става въпрос за откровен лобизъм.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.