Петък, тринайсети, по френски

Петък, на 13 октомври 1307 година. Негово величество Филип Хубавия, крал на Франция, най-сетне разрешава свой много тежък финансов проблем. Покрай войната със своя васал Едуард, крал на Англия, той се поохарчва. По това време вече не е модерно да си феодал и това да те оправдава да гърбиш пайзаните за пари. Има що-годе развита банкова система, от която величествата се възползват. Банкери са или евреите, изгнаници във Франция, или рицарите от Ордена на бедните войни на Соломоновия храм. Тези, вторите, са познати още като тамплиери. Познати и като доста заможни военни. Ок, банкери ли са, военни ли са, монаси ли са? Quelle est la difference?*

Кралят успява да спазари пари и от евреите, и от рицарите. Впоследствие не успява да им ги върне. Или не иска? Все пак негово величество е преместил папата от Рим в Авиньон - при това насила, което е достатъчна демонстрация за безцеремонността му. И кой би имал наглостта да си иска обратно борча от такъв човек? Евреите вече ги няма. Година по-рано той ги гони от Франция. Идеята може би му е дал същият онзи Едуард, заради когото е натрупал дълговете си. Еди ги експулсира няколко години по-рано. А и те банкери ли са, лихвари ли са, търговци ли са? Quelle est la difference?
Та, какво е намислил за тамплиерите в този петък? Не, не ги гони както онези неверници, разпнали Спасителя. Просто ги обявява за еретици, и то с одобрението на своя гостенин папата. То не са идолопоклонничества, то не са хомосексуални връзки, Боже опази! Содом се е настанил в ордена. И кладите пламват. За да изгорят в тях кредитните споразумения. Е, и някой и друг рицар, в чиито джобове са се намирали документите по стечение на обстоятелствата.

Ноември, петък 13-и. 708 години по-късно. Стотици хора в центъра на Париж се събират, за да чуят парчетата от новата тава на калифорнийска сапунена рок банда. Тя си е избрала гръмкото име „Орлите на убийствения метъл“. Албумът е със също толкова претенциозно заглавие - „Разкопчавай ципа!“. Дотук с бомбастичните моменти, макар че този концерт свършва именно бомбастично. Следват откоси от калашници. Феновете в зала „Батаклан“ рязко намаляват. Буквално.

На централния стадион пък се играеше приятелска среща между бившите враговете от двете световни войни. И немците пак губят, символично с два на нула. Но лузърите, явно взели си поука от историята, сега не участват в бомбардировките в Сирия. Докато потомците на хрисимия Рьоне Артоа (“Ало, ало“) са по палубите на самолетоносачите.
Със сигурност през 14-и век в дворците на халифа са вдигнали не един пир за края на тамплиерите. Надали там са си представяли, че това ще е съдбата им, след като са се измъкнали толкова лесно от Левант. И днес пак там, близо до Левант, разгневени на Европа мюсюлмани празнуват, докато Франция отново е в кръв. Но този път това не е кръвта на неблагоразумни и самозабравили се банкери. Този път жертвите са обикновени хора с лош музикален вкус. И не само. Да, това грубо прекъсване на концерт е дело на радикални ислямски терористи, да. Но те всъщност са родени в Брюксел. Не са от някой кирпичен градец в Леванта или дори от по-голям сирийски град. От Брюксел са! Белгийски граждани, като тези с дантелите, шоколада и гофретите. Ами сега? Кой е заплахата? Откъде идва? Quelle est la difference?

Какво значение има наистина кой какъв е? И знаем ли наистина какви са нашите врагове. И защо са ни врагове. Когато арсеналски куршум влезе във слепоочието ти, той не търси там религиозните ти убеждения. На него не пише „Господ е велик“. А и да пише, трудно ще го прочете едно дете от Нигерия, преди да се е научило как се пише „мама“ например.

Днес се раздава демокрация така, както тамплиерите едно време са раздавали заеми - с жестоки лихви. Защото днес демокрацията се изнася навън с амуниции и още амуниции. И с мерки за сигурност, които започнаха отдавна да превишават правата ни. Пазим я за само за нас или я пазим от другите, да не би да опитат от нея и да решат, че и те искат от същото. Защото този, дето дава, може рано или късно да си го поиска обратно. И някак си удариха сърцето на Париж така, както са наказали тамплиерите, в петък вечер, на 13-о число. Quelle est la difference?
Нека влезем във фейсбук и да потърсим отговорите. Ако след време забравим защо сме влезли, поне ще успеем да оцветим профилната си снимка в три цвята. Quelle est la difference?

*Каква е разликата? - от фр. ез.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи