ТИР-катастрофа затвори пътя Русе - Бяла

Тежка катастрофа изпрати двама шофьори на български и румънски ТИР-ове в болницата и затвори пътя Русе - Бяла. Инцидентът е станал в 5,28 ч. в района на село Волово, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Ранените са се отървали по чудо само с мозъчно сътресение и леки наранявания.

По първоначални данни водачът на авариралия румънски камион спрял аварийно в крайната дясна лента на пътя. Макар че сигнализирал участъка, в него се натресъл с висока скорост движещ тежкотоварен автомобил от Пловдив. След удара ТИР-ът се завъртял на платното. Случаят се изяснява от пътна полиция. Трафикът е отклонен по обходен маршрут през гара Бяла-Ценово-Обретеник.

Пътят Русе - Бяла е коварен, с много завои и разлики във височините, обясниха пътни полицаи. В критичния участък непрекъснато стават катастрофи, тъй като трафикът е интензивен. По трасето средноденонощно се движат около 2200 ТИР-а и 7400 автомобила. Изграждането на магистрала трябва да стане до 2020 г. Агенция "Пътна инфраструктура" вече отдели 4 млн.лв. за проектиране.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев вече разпореди на междуведомствена работна група да проучи кои крайпътни дървета да се премахнат като предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Мярката се налага заради десетките загинали и ранени хора при удар в дърво. Те ще се заменят с ниска растителност.

За да се ограничат инцидентите, беше изградено кръгово кръстовище преди моста над река Янтра край Бяла. Съоръжението е с преградни, предпазни мантинели и 4 ленти за двупосочно движение. Платното е удвоено и в участъка до гара Бяла. После трафикът пак се стеснява с по една лента. Така е и по пътя за Велико Търново, който трябва да се разшири край опасното Т-образно кръстовище. При катастрофите возила падат на близката жп линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони