Второ огнище на антракс в Търговищко

Второ огнище на антракс в Търговищко след село Еленово обявява Областна дирекция по безопасност на храните, след като и в село Острец е потвърдено заболяване на крава.

Поради внезапно влошаване състоянието на животното то е било заколено на полето. Уведомен е бил ветеринарният лекар на района, който е взел проби. Първоначалните лабораторни анализи потвърждават наличието на антракс.

Трупът на животното е извозен до екарисаж. Мястото, където е заколено, се обработва, съобщиха ветеринарните власти. По тяхна информация никой не е консумирал месо от болното животно.

Предстои ваксиниране на над 250 животни в село Острец. В последните 34 години там не е имало случаи на антракс и добитъкът не е подлежал на ваксинация.

Към момента няма данни за заболели хора. Предстои свикване на епизоотична комисия.

Това е второ огнище на антракс в областта тази година. В средата на септември в поповското село Еленово теле умря от антракс. В селото бяха ваксинирани над 900 животни. В последствие умряха още 2 крави, но пробите при тях бяха отрицателни за антракс. Всички хора, контактни с болното животно, бяха на антибиотици и под наблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони