Франция изяснява коя е жената камикадзе, взривила се в парижкия квартал Сен Дени

Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов потвърди, че в хода на днешната операция в парижкия квартал Сен Дени са загинали двама души. Сред тях е жена, която се е взривила, предаде "Фигаро". Главният прокурор Франсоа Молан допълни, че самоличността й се изяснява. Общо 7 души са задържани днес.

"Искам най-искрено да поздравя всички, които участваха в операцията – общо 110 души. Те действаха изключително смело при невиждани досега условия", заяви Казньов, като поздрави и жителите на квартал Сен Дени за "тяхното хладнокръвие".

Силите за сигурност и военните са щурмували апартамента в Сен Дени, защото са имали информация от разузнаването, че там може да се намира считаният за мозъка на нападенията от петък Абделхамид Абаауд.

Според главния прокурор в края на седемчасовата операция все още не може да се каже дали той наистина е бил там. Информацията на службите се базира на прихванати телефонни разговори, следене и свидетелки показания.

Досега се смяташе, че Абделхамид Абаауд се намира в Сирия. Той се е появявал в пропагандни видеа на "Ислямска държава" под името Абу Умар ал Балджики. Според "Асошиейтед прес" и "Либерасион" Абделхмаид Абаауд е свързан с осуетения терористичен акт във влака от Амстердам за Париж и с планирани атаки във Вервие, Белгия, които бяха осуетени през януари.

В хода на операцията, която започна в 4.30 ч. местно време, са задържани трима души от апартамента, други двама, скрили се на друго място, както и собственикът на имота и негов "приятел".

Малко след официално обявения край на акцията специални части разбиха вратата на базилика в квартал Сен Дени, но не стана ясно защо. Според журналист на "Либерасион" на върха на сградата е имало репортер, който се е опитвал да снима.

При нападенията на 13 ноември във френската столица загинаха 129 души. Самоличността на всички вече е установена, стана ясно тази сутрин.

Междувременно Сирийската обсерватория за правата на човека заяви днес, че при бомбардировки на Франция и други страни над Ракка - столицата на "Ислямска държава", са загинали най-малко 33 бойци на групировката през последните три дни, предаде "Гардиън". Според организацията семействата на десетки високопоставени членове на "Ислямска държава" са започнали да напускат Ракка в посока Мосул в съседен Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят