Командващият VI флот на САЩ във Варна: Три са заплахите за сигурността в Черно море

Миграционният натиск, трафикът на хора и оръжие, както и контрабандата са най-големите заплахи пред сигурността за страните в Черноморския регион. Морската безопасност е водещ приоритет за нас и затова нашето присъствие в Черно море като партньор за поддържане на мира ще продължи. Това заяви във Варна командващият VI флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого.

Той подчерта, че всяка опасност за търговските кораби трябва да бъде взета под внимание и неутрализирана и добави, че докато през 2010 г. в Черно море американците са имали само един постоянно назначен разрушител, в момента те са четири.

Вицеадмиралът дойде във Варна за среща с командира на нашите ВМС контраадмирал Митко Петев. Двамата обявиха, че ще обсъждат терористичните действия в Европа и Близкия Изток, както и текущите конфликти в Черно море, които определиха като предизвикателства от конвенционален и хибриден вид.

Командващият VI флот на ВМС на САЩ даде висока оценка на 6-ото поред участие на нашата военна фрегата "Дръзки" в приключилата операция на НАТО за борба с тероризма "Актив индевър" в Средиземно море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини