Извършителите на атаките в Париж обучени в сирийския град Рака

Тази седмица източници от иракското разузнаване са заявили, че парижките атаки са планирани в сирийския град Рака, където нападателите са били специално тренирани за операция с намерението да бъдат изпратени във Франция, съобщава The Irish Times.

В същото време жителите в така наречената столица на „Ислямска държава“ – сирийския град Рака, са хванати в капан, докато джихадистите се опитват да се окопаят след скорошните поражения.

През последните три дни Рака бе подложен на засилени въздушни удари, след като отговорността за атаките в Париж бе поета от терористичната група. Това предизвика засилване на ударите от страна на Франция наред с ударите от водената от САЩ коалиция и тези на Русия, което доведе до смъртта на около 30 джихадисти.

През последните дни „Ислямска държава“ понесе засилен натиск, като изгуби град Синджар в Ирак при офанзива на язидите и кюрдите с подкрепата на американските удари. Вследствие на това поражение бе прекъсната връзката на „Ислямска държава“ между два големи нейни града Рака в Сирия и Мосул в Ирак. Освен това режимът на президента Башар Асад наскоро проби едногодишната обсада на стратегическата военна база в провинция Алепо.

Активисти с контакти в Рака казват, че джихадистите не пускат цивилните да напуснат града в рамките на политика, която позволява само на хора със сериозни здравословни проблеми да напускат, и то след като получат „едноседмичен курс по право“ от „Ислямска държава“. „Местните жители се чувстват като в голям затвор.

Те очакват всеки момент да започнат сражения или да бъдат извършени удари, от които те ще са големите губещи“, казва Тим Рамадан от групата „Мълчаливо клане в Рака“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят