Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Ненчев: Дори калашниците да са произведени в България, не можем да носим отговорност за тях

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде „Фокус”. 

Той уточни, че разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. „Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо. Биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие. Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата“, каза Ненчев. И допълни, че „Калашниците“, с които е стреляно по време на атентатите в Париж, са произведени някъде около 70-80-те години. „Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях”, категоричен бе Ненчев.

Военният министър обясни, че не може да каже Франция какво точно очаква от нас. „Доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те в някои международни мисии, да бъдат подпомогнати от други страни-членки, за да се концентрират във вътрешните си проблеми. Иска ми се това да се случи в рамките на двустранни разговори. Не сме ме водили обаче такива. До момента към нас не е поискана, каквато и да е помощ, но сме длъжни да окажем, ако това се случи. Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно”, заяви Ненчев.

Във връзка с провеждането на сухопътна операция на територията на Сирия и участието на България в нея, министър Ненчев коментира, че теористически със сигурност е възможно. „Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, каза още Николай Ненчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.