На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Ненчев: Дори калашниците да са произведени в България, не можем да носим отговорност за тях

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде „Фокус”. 

Той уточни, че разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. „Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо. Биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие. Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата”, каза Ненчев. И допълни, че “Калашниците”, с които е стреляно по време на атентатите в Париж, са произведени някъде около 70-80-те години. “Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях”, категоричен бе Ненчев.

Военният министър обясни, че не може да каже Франция какво точно очаква от нас. “Доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те в някои международни мисии, да бъдат подпомогнати от други страни-членки, за да се концентрират във вътрешните си проблеми. Иска ми се това да се случи в рамките на двустранни разговори. Не сме ме водили обаче такива. До момента към нас не е поискана, каквато и да е помощ, но сме длъжни да окажем, ако това се случи. Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно”, заяви Ненчев.

Във връзка с провеждането на сухопътна операция на територията на Сирия и участието на България в нея, министър Ненчев коментира, че теористически със сигурност е възможно. „Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, каза още Николай Ненчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.