Проф. Анастас Герджиков - Точният

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет. Получи 29 гласа повече от конкурента си проф. Тони Спасов на общото събрание на висшето училище.

Професорът е роден през 1963 г., завършва Националната гимназия по древни езици и култури, след това записва „Класически и нови филологии“ в Софийския университет, а магистърска степен получава в Хумболтовия университет в Германия. Дипломната му работа е „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения". Специализира в Австрия и Германия, а през 2008 г става професор. Той е първият преводач на Аристотеловата „Политика“. В момента чете лекции по латински език. А допреди избирането му бе зам.-ректор на Софийския университет. В професионалната му биография има още два важни момента - от 2001 до 2003 г. бе зам.-министър в кабинета на НДСВ, а през 2008-а оглави за кратко Фонда за научни изследвания.

Професорът е изключително методичен, точен и принципен в решенията си, казват колегите му. Не говорел много, не давал празни обещания, но се борел до последно за целите си. Невинаги успявам, призна той по време на предизборната кампания. Пред общото събрание неговото представяне надделя, защото бе спокоен, подреден и премерен, но най-вече обеща ключова промяна - да даде глътка въздух при разпределянето на финансите между факултетите, обясниха преподаватели. Също така залата одобрила предложението му да отчете своята дейност на втората година, за да е ясно какво е постигнал и какво предстои. Той обеща да вдига бюджета на университета с по 5 млн. лева всяка година, без да се броят парите за научни проекти. Това не е невъзможно, защото новите държавни бюджетни правила позволяват на висшите училища да получават по-голямо финансиране за качествените специалности. А СУ има достатъчно такива. Залата прие тезата му, че заплатите трябва да се повишат, но повече ще има за тези, които работят повече.

Една от стратегическите цели на новия ректор ще е въвеждането на финансов мениджър. Не може ректорът да разбира от всичко, казва той. Герджиков от край време е привърженик на разделението на властите в университетите. Още докато бе зам.-министър защитаваше тази теза. За целта обаче трябва да има законодателна промяна.

До момента Герджиков демонстрира последователност и принципност в позициите си. Повечето хора са забравили, но когато бе зам.-министър, той се възпротиви на безпринципното затваряне на висши училища и вместо това предложи въвеждането на общ електронен регистър на студентите с цел контрол над дипломите. По това време имаше бум на разновидности на вузовете и фалшиви тапии. Той защитаваше идеята за единен национален изпит за съответната специалност и след това студентът сам да избере вуза, в който да учи. Идеята предизвика много дискусии, но накрая бе отхвърлена от тогавашния Съвет на ректорите, които се опасяваха, че най-добрите студенти ще отидат само в топ вузовете и ще се получи дисбаланс.

Още тогава защитаваше идеята за разделение на властите в университетите, но и това не бе прието. В качеството си на зам.- ректор на СУ бързо става любимец на администрацията, защото е точен и подреден. В предизборната си програма професорът обаче не обеща безоблачно битие на секретарките, а точно обратното -електронна система, пълна натовареност и контрол. Още на сутринта след избора му в университета се заговори, че ще отмени заповедта преподавателите сами да вписват оценките от изпитните протоколи и така ще им спести дни в бумащина.

Герджиков минава за внимателен и изслушващ околните човек. Той звъни лично на колегите си при проблем или ако му трябва мнение, позиция или идея. А това очевидно е печеливш ход в университета.

Дали неговата точност, принципност и последователност ще му помогнат да направи успешен мандата си в името на Алма матер, е трудно да се каже. Упоритостта му няма да е достатъчна да се пребори със статуквото на академичната общност. Висшето училище има доста проблеми с всеобщия спад на качеството на обучението, с намаляващия брой на кандидат-студентите, с хроничната липса на държавно финансиране, с нереформираната като цяло система на висшето образование, с натрупаното пренебрежение към науката и с естествената субективна съпротива към промени на болшинството от колегите му. Вероятно Герджиков трябва да заложи и на нестандартния подход, за да успее да излъска леко замъгления образ на Софийския университет. Той вече показа, че е готов за промени, като отвори заключения заради протести и окупации тунел към двора на висшето училище.

Едно към едно

Ще се постарая да увелича приходите

Трябва да увеличим приходите по всякакъв начин - чрез основната ни дейност - образование и наука, и чрез това да се обърнем и към други групи, които можем да образоваме, чрез продължаващо образование, чрез консултантска дейност и чрез работа, свързана с внедряване на научни продукти и т.н. Има много начини един университет да получава допълнителни приходи и аз ще се постарая да ги осъществя.

За него:

Получи голяма подкрепа

Проф. Герджиков е достоен за ректор на висшето училище. Той има ясна концепция за развитието на Софийския университет. Не само за промени във вътрешния ред на университета ни, което е важно за нас, но и за общата научна и образователна визия на Алма матер. Много се радвам, че колегите, които бяха делегати на общото събрание, го подкрепиха до един.

Гл. асистент Чавдар Стоянов, преподавател в Юридическия факултет

Има ясно виждане за бъдещето на СУ

Проф. Герджиков е много добър специалист и отговаря на класическото определение за университетски преподавател. Второ, като човек е хуманитар като нагласа на характера. Широко скроен. Добре познава управлението на университета. Има нужния опит, което е важно. Той ни представи ясна концепция за бъдещето на университета. Всичко това ми дава основание да смятам, че ще е добър ректор.

Ефрем Ефремов,

преподавател във Факултета по журналистика

Чакат го трудни времена

Искам да му честитя и да му пожелая успех. Както и да го предупредя - чакат го трудни времена и вземането на непопулярни и тежки решения. Университетът има нужда от промяна,а не всичко ще бъде прието с одобрение. Едно от нещата, които са важни, е въвеждането на истинска кредитна система, която ще позволи на университета да "стопи тлъстинките" и да промени мястото си в международните рейтинги. А това неминуемо ще стане с нарушаване на комфорта на част от колегите.

Проф. Христо Матанов,

преподавател в Историческия факултет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи