ВСС единодушно уволни съдия Ченалова (обзор)

Висшият съдебен съвет единодушно уволни съдия Румяна Ченалова. Наказанието е заради дисциплинарно дело, в което бяха обединени няколко прегрешения на съдийката от Софийския градски съд.

Първото е за случая „Белведере“, заради който Ченалова бе определена като „гнила ябълка“ от френския посланик. По него съдийката забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френската компания "Белведере". Тя не е спазила сроковете за произнасяне по около 50 дела, но пък се е произнесла по дело за отказ на съдия по вписванията да вдигне ипотека върху заложен имот, докато е била отстранена от длъжност.

Днес Ченалова трябваше да се яви във ВСС, за да бъде изслушана за изтеклите записи на нейни разговори с бившата шефка на СГС Владимира Янева, която й споделя, че премиерът е поръчал на главния прокурор да я „опраска“. Въпреки че в сряда беше обявила, че ще дойде, днес Ченалова не се яви, за да обясни за записите. Според близки до вече бившата съдийка тя е разбрала, че ще бъде уволнена.

Ден по-рано Ченалова стана обвиняема за втори път. Прокуратурата я подведе под отговорност, че не е придвижила протест на обвинението срещу освобождаването от ареста на двойния убиец от „Соло“, който сега е в неизвестност. Първото й обвинение е, че е подправила протокол от гражданско дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

Янева също е подсъдима. Тя отговаря, че незаконно е разрешила подслушване по разработката „Червей“ на МВР. Днес ВСС образува дисциплинарка срещу нея по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право