Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Израелският посланик дава надежда за къщата на Канети

Посланикът на Израел Ирит Лилиан се ангажира да помогне за цялостната или поне спасителна рехабилитация на родната къща на Елиас Канети в Русе. Това стана ясно след срещата й с областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Нейно превъзходителство е обещала да изпрати молбата за финансова помощ до посолствата на Америка, Норвегия, Австрия и Швеция и до Фондация „Америка за България“.

И 110-годишнината на единствения Нобелов лауреат за литература на България не успя да отвори опустялата му къща в крайдунавския град. За нея на ул. „Гурко“ 13 напомнят само възстановената паметна плоча и засадените „Рози от Русчук“ при акция на ученици и учители от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и служители на областната администрация.

М.г. бившият посланик на Израел в София Шаул Камиса Раз също поиска къщата на Канети да се възстанови, като обеща да съдейства да се съберат пари за ремонта й. От дипломатическата мисия на Австрия също се заинтересуваха как може да се реставрира домът. Той може да стане културно-информационен център и да приюти Австрийската библиотека в Русе.

Едноетажната къща, в която има частна и държавна собственост, пустее от години. Пред 70-те години на 20 век наемателят й Петър Филипов купува 105 кв.м. от имота, а държавата си запазва останалата част за други наематели. Сега тя е необитаема и се руши. Синът на Петър Филипов – Любомир, обяви къщата си за продан преди 4 г., но не намери купувачи и емигрира в Англия. Новият собственик може само да я укрепи и реставрира, тъй като тя е архитектурен паметник на културата от местно значение.

Според общинския регистър родният дом на Канети е построен от дядо му през 1903 г. по проект на неизвестен архитект. Родителите на Елиас Канети – Матилда и Якоб, живеят там 5 г. заедно с другите си двама сина Нисим и Джордж. Семейството обитава къщата до 1911 г., когато заминава за Манчестър и после се установява във Виена. „Всичко, което по-късно преживях, се беше случило вече в Русчук“, признава Канети в биографичните си спомени „Спасеният език. Историята на една младост“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.