Изследване: 43% от американците се чувстват дискриминарани заради малцинствата в САЩ

Почти половината американци се чувстват дискриминирани заради малцинствата, соци изследване на Public Religion Research Institute (PRRI), цитирано от Washington Post.

43% от американците твърдят, че дискриминацията срещу белите се е превърнала толкова сериозен проблем, колкото дискриминацията срещу афроамериканците и други малцинства в миналото. 53% пък смятат, че американската култура и начин на живот са се влошили от 1950 г насам. 29% от американците от латиноамерикански произход и 25% от чернокожите се съгласяват, че позитивната дискриминация се е превърнала в проблем, пише "Дневник".

Белите американци все по-често се чувстват пренебрегнати, огромна част от членовете на останалите раси на континента не си дават сметка за трудностите на сънародниците им.

Американците от азиатски произход в същото време печелят повече от всички други етноси на континента и са с по-високо образование. В същото време чернокожите жени и латиноамериканки са по-образовани от мъжете в техните малцинства, но това не се отразява на дохода им.

Белите американци боледуват по-рядко, живеят по-дълго и получават по-добри здравни грижи, работни места, образование и жилища, но въпреки това една втора от тях вярват, че дискриминацията срещу тях е голям проблем. Доказателства, че това опасение е основателно обаче липсват.

За сметка на това обаче на континента се наблюдава спад в неравенството на расова и етническа основа – белите американци вече нямат монопол върху най-добрите жилища, работни места, училища и политическо представителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят