Болницата в Свищов с 80 000 лв за вода заради течове

Болницата в Свищов има да плаща над 80 000 лв само за вода, а огромната сума е натрупана заради течове. Новият кмет на крайдунавския град Генчо Генчев разпоредил проверка в здравното заведение, която установила, че канализацията е повредена и отпадните води се изтичат в мазето.

"Помещенията са превърнати в блато. Наложи се да бъдат изпомпени фекалиите, за да влязат служители на ВиК и да отстранят повредите. Отпуснахме 12 000 лв от общинската хазна за закупуване на материали и части", обясни пред "Труд" Генчев.

Той допълни, че при инспекцията се оказало, че години наред към водомерите на лечебницата са вързани и частните кабинети и лаборатории, които се помещават в същата сграда.

"Те са ползвали вода за сметка на болницата. Тази практика обаче сега ще бъде пресечена", категоричен е Генчев.

Още с встъпването си в длъжност той констатирал, че болницата е в критично състояние, защото борчовете и надхвърлят 1,3 млн.лв към доставчици, за консумативи, за забавени работни заплати.

Оказало се също, че здравното заведение разполага с апаратура за 3,6 млн.лв доставена по европроект, която обаче не се използва поради липса на специалисти. Хиругията почти не работи, защото има двама лекари на книга и само един действащ.

"От две седмици водя преговори с болници и частни клиники от Плевен и Горна Оряховица за сключване на договори за привличане на специалисти и лекарски практики. Имаме общински жилища, които сме готови да предоставим на млади медици ако пожелаят да практикуват в Свищов", обясни Генчо Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони